Kancelarija za mlade Užica: Dajte uzorak krvi i pomozite užičkom dečaku 1

 

Kancelarija za mlade u Užicu pozvala je građane da daju uzorke krvi, kako bi se pronašao donor matičnih ćelija za lečenje dečaka Luke Bosiljčića iz Užica.

Akcija će se održati u sredu, 7. juna, od 12 do 16 časova, u Turističko-rekreativnom kompleksu na Zlatiboru.

Kako je na Zlatiboru u toku regionalni Turnir prijateljstva, koji organizuje Sport klub, toj akciji, kako je najavila Marija Maričić iz užičke Kancelarije za mlade, pridružiće se fudbaleri Crvene zvezde, Partizana i Vojvodine.

Davanjem uzoraka krvi, građani koji ne boluju od teških oboljenja srca, pluća i bubrega, malignih i autoimunih bolesti, moći da se upišu u Registar davaoca matičnih ćelija. Time će pomoći da se, što pre, pronađe odgovarajući donor i za užičkog dečaka.

Trinaestogodišnji Luka boluje od najtežeg oblika leukemije i trenutno je na Institutu za majku i dete u Beogradu.

Njegovi roditelji i srododnici nisu odgovarajući donori, pa je za njegovo lečenje hitno potrebno da se pronađe drugi podudarni davalac, nakon čega bi usledilo Lukino lečenje transplatacijom matičnih ćelija.

Davaoci mogu da budu građani životne dobi od 18 do 45 godina, bez obzira na pol i krvnu grupu. Za analizu se uzima nekoliko mililitara krvi i sama procedura je bezbolna i brza.

I procedura venske transplantacije je bezbolna. Obavlja se bez anestezije i nema zdravstvenih posledica po davaoca.

Osim tokom akcije na Zlatiboru, građani mogu da daju krvi za analizu u bilo kojoj službi transfuzuje u svom gradu i da pomognu užičkom dečaku.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari