"Kao izjednačavanje dobra i zla": Zašto je predsednik Vučić uporedio Danas sa Informerom? 1

U svom poslednjem „istorijskom“ obraćanju naciji, kako se njegove konferencije za novinare inače najavljuju, predsednik Srbije je ponovo stao na stranu Informera, nevezano za to što je stručna i šira javnost osudila intervju sa višestrukim silovateljem i tražila da on bude uklonjen sa Jutjuba.

Ne samo što je branio ovo prorežimsko glasilo, već je na novinarsko pitanje imao i spreman odgovor vadeći list Danas i konstatujući da smo i mi uradili istu stvar.

„Ako me pitate da li bih objavio takav intervju, rekao bih da ne“, rekao je Vučić, dodajući da je „tabloid Danas koji je u vlasništvu United Grupe“, imao intervju sa glumcem Goranom Jevtićem, osuđenim za nedozvoljene polne radnje.

„Što tada niste protestovali“, upitao je predsednik.

Naravno da ova dva intervjua nisu za poređenje, o čemu smo već pisali, ali ni Vučićev odgovor nije namenjen čitaocima Danasa već njegovim glasačima, pa je zbog toga i upotrebio spin upoređujući naš list sa glasilom koje je godinama unazad vodeće po broju kršenja etičkog kodeksa novinara i izgubljenih sudskih sporova zbog kleveta i laži.

Muharem Bazdulj, pisac i član Upravnog odbora RTS-a, kaže za Danas da za razliku od situacije sa političkim nedeljnicima, gde dominiraju prema vlastima kritični listovi, do mere da bi se gotovo moglo reći da nijedan od njih nije provladin, na tržištu dnevnih novina situacija je skoro potpuno obrnuta, pa tu Danas biva praktično jedini dnevni list koji je kritičan prema vlastima, (Postoji, odnedavno, i list Nova, ali se on uglavnom doživljava kao puka ekstenzija Danasa).

– Među dnevnicima koji podržavaju vlast, Informer je najradikalniji. Profesionalno gledajući, oni su na drugom polu od Danasa. Ipak, zbog navedene vrste polarizacije, svako ko želi da ukaže na dvojne standarde u kritici nekih etički spornih poteza Informera, prisiljen je da kontratežu traži u Danasu. To važi i za predsednika Republike. Potencirajući intervju sa Goranom Jevtićem, pravosnažno osuđenim za „nedozvoljene polne radnje nad maloletnikom“, u Danasu, a u kontekstu protesta protiv Informera zbog intervjua sa višestrukim silovateljem Miloševićem, Aleksandar Vučić je, čini mi se, dirnuo u bolnu tačku, jer čak i u polemičkom odgovoru urednika Cvejića doslovno stoji „možda smo pogrešili“ – navodi naš sagovornik.

Bazdulj podvlači da u profesionalizmu i u (samo)razumevanju uloge novinarstva, Danas i Informer nikako nisu isto, kao što ni ponovljene presude za silovanje nisu isto što i jedna presuda za „nedozvoljene polne radnje nad maloletnikom“.

– Ali nekog prostora za analogiju u ovom slučaju ipak ima, pa ga je, želeći da potencira kako deo javnosti po definiciji mnogo oštrije sudi onima koji njega podržavaju, nego onima koji ga kritikuju, Aleksandar Vučić i iskoristio napravivši navedeno poređenje Informera sa Danasom, ali licemerje na koje on ukazuje zapravo je mnogo šire i tiče se skoro univerzalne ovdašnje sklonosti da se nepočinstva „svojih“ relativizuju, a nepočinstva „onih drugih“ prenaglašavaju, bilo da se radi o ratnim zločinima, bilo o plagijatima u književnom prevodilaštvu – zaključuje Bazdulj.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ocenjuje za Danas da je Aleksandar Vučić veliki provokator i manipulator, da veći deo svoje političke karijere širi govor mržnje i laži, i da je ovo društvo koje pamti i koje uči, njega odavno niko ne bi uzimao za ozbiljno.

– Međutim, spletom nesrećnih okolnosti ponovo se dohvatio vlasti i uspeo je u prethodnoj deceniji da pod svoju ličnu kontrolu stavi državnu silu i većinu medija, koje je pretvorio u propagandne mašine. Njegovo izjednačavanje Danasa i Informera je, naravno, besmisleno i bestijalno, ali on mora da brani svoje i da istovremeno blati i kriminalizuje sve koji rade profesionalno i nisu pod njegovom kontrolom. I ranije je redakcija Danasa doživljavala poniženja i uvrede od njega, a i mnogi drugi koji se kritički odnose prema njegovoj vlasti i prenose istinu o njoj, i tako će biti, pretpostavljam, do kraja njegove vladavine, navodi Bodrožić.

Rade Veljanovski, profesor univerziteta u penziji i potpredsednik Građanskog demokratskog foruma, navodi da Vučić brani Informer jer je to list koji svojim uređivačkom konceptom proizilazi iz vrednosnog okvira vlasti i vladajuće stranke.

– Radi se o tipičnom režimskom mediju, koji krši i zakonske i etičke norme, ali interesna sprega sa vlašću ga čini podobnim. Sasvim suprotno, Danas omogućava kritički stav prema vlasti, što je u civilizovanom i demokratskom svetu nešto što se od profesionalnih medija podrazumeva. Vučić i njegovo saradnici žele da između ta dva lista naprave ravnotežu, što je nonsens, kao izjednačavanje zla i dobrog – ukazuje Veljanovski.

Istraživač Instituta za fiziku Slobodan Prvanović ocenjuje za Danas da samo tabloidi predstavljaju Vučića onako kako on sebe želi da vidi, te ih zato brani.

– Vučić brani Informer i slično smeće jer samo u tekstovima tabloida on izgleda onako kako sebe zamišlja – istorijska ličnost, neprevaziđeni državnik, veličanstveni branitelj otadžbine… Danas i ostali objektivni mediji prikazuju ga u pravom svetlu, što je za njega očigledno vrlo iritantno i što ne može da prikrije ni na jednoj konferenciji za medije – navodi Prvanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari