Kargo oslobođen optužbe, dokazano da ne obavljaju nelegalno taksi delatnost 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Prekršajni sud u Beogradu doneo je oslobađajuću presudu u sporu protiv Udruženja građana Kargo, kojim je dokazano da oni ne obavljaju nelegalnu taksi delatnost, izjavio je danas direktor kompanije Kargo tehnolodžis Vuk Guberinić u obraćanju novinarima ispred zgrade suda.

Guberinić je istakao da je Prekršajni sud naveo da je taksi javni prevoz dostupan svim građanima, dok je Kargo privatna usluga dostupna isključivo članovima udruženja Kargo.

On je rekao da je Prekršajni sud konstatovao i da postoji razlika u samoj naplati, odnosno da u taksiju građani plaćaju prevoz vozaču, dok se u Kargo ne naplaćuje prevoz, već postoji naknada za korišćenje softvera. Isto tako, utvrđeno je da se za naplatu usluge taksija koristi taksimetar, dok Kargo koristi aplikaciju.

Guberinić je izrazio nadu da će sudovi i u drugim predmetima protiv Kargo postupiti u skladu sa ovom odlukom Prekršajnog suda, i doneti oslobađajuće presude. On je naglasio da su članovi njihovog udruženja u proteklom periodu trpeli različite napade, oduzimanja vozila, hapšenja, ali i veliki broj inspekcijskih kontrola.

Predsednik Udruženja građana Kargo Aleksandar Vučić istakao je da je ovo „istorijski dan za više od 800.000 članova udruženja, kao i za više od 4.000 pružalaca Kargo usluge, ali i za sve građane Srbije“ jer je, kako je rekao, doneta „pravedna presuda u interesu građana, a ne lobi grupa i taksi kartela“.

On je dodao da je u oslobađajućoj presudi konstatovano i da je inspektor drumskog saobraćaja grubo prekršio Zakon o inspekcijskom nalogu, a da se inspektor čak nije odazvao prvom pozivu na saslušanje.

Oslobađajuća presuda doneta je u postupku koji se vodi od maja 2019. godine, po prijavi saobraćajnog inspektora za nelegalno bavljenje taksi prevozom. Kako je istaknuto, u ovom slučaju korišćen je tzv. prikriveni islednik, inspektor koji se lažno predstavio i koji je naveo člana Kargo na šlep službu koja je pokušala, kako naglašavaju u Udruženju, da mu oduzme njegov privatni automobil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari