Karneval dobrih vibracija 1

Karnevalsko raspoloženje trajalo je tokom tri dana. Počelo je u četvrtak, karnevalom kućnih ljubimaca, u petak su defilovali predškolci.

Oko hiljadu mališana, od kojih je jedna „trupa“ imala i dvogodišnjake i trogodišnjake, predstavili su svoju bujnu maštu uz pomoć roditelja i vaspitača. Od „džungle“ do plesača i „barbika“, deca su razgalila gledaoce, roditelje, rodbinu, svoje vršnjake…U subotu, u defileu 10. Međunarodnog čivijaškog karnevala, bilo je oko hiljadu učesnika svrstanih u 36 trupa. Pored Srbije došli su još iz 14 zemalja: Italije, Francuske, Belgije, Ukrajine, Makedonije, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Nemačke, daleke Arube… Karneval se odvijao duž Jevremove i Karađorđeve ulice, sa oko tri hiljade posmatrača, kao i na gradskom trgu, gde je bilo približno toliko gledalaca. Za razliku od prethodnih karnevala bilo je znatno više mlađih trupa, učeničkog uzrasta, a umeće igre prikazala su deca iz Rakovice, Požarevca, Nemirova iz Ukrajine… Sa kostimima i scenografijom istakla se trupa „Stari Egipat“ učenika Škole primenjenih umetnosti iz Šapca.

Izuzetan aplauz izmamila je povorka trudnica i beba. Bilo je čak 171 beba , više nego ikada ranije. Kao potvrda dobre organizacije, u maju naredne godine, u Šapcu će se održati Svetska konvencija karnevalskih gradova.

U okviru Čivijade i Karnevala održan je i bazar starih zanata, „čivijaško krčkanje“ na plaži Stari grad, „šampitijada“, šabački đaci odaslali su najlepše poruke balonima, a u Narodnom muzeju Dragan Petrović priredio je 15. izložbu fotografija starog Šapca. Izložba se zove „Mozaik vremena“, u množini, jer obuhvata 110 godina istorije Šapca zabeležene fotografijama. Posebna atrakcija je „Čivijaško kolo“, sa nekoliko stotina članova šabačkih kulturno umetničkih društava, a plan gradske uprave je da „sva deca u Šapcu znaju da plivaju, pecaju i igraju kolo“.

Ovaj projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta opštine Šabac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari