Prošle sezone Real Madrid je baš u direktnom susretu sa Barselonom osvojio titulu šampiona Španije (4:1), pa katalonski klub novi, 153. prvenstveni El klasiko dočekuje sa velikom željom da se kraljevskom klubu revanšira za taj ubedljivi poraz. Kao i u svim derbijima tako, naravno, i u ovom jednom od najvećih na svetu jasno je da ne važe klasična fudbalska pravila, ali uprkos tome očito je da je Barsa blagi favorit.

 Pored toga što će se večerašnji duel odigrati na Nou Kampu, Barselona na svojoj strani ima i bolju formu sa kojom su u poslednjih 12 utakmica u svim takmičenjima postigli ukupno 43 gola! Sa druge strane, Madriđani „kasne“ za večitim rivalom čak devet bodova, a prošle nedelje su zbog razočaravajućih rezultata u ligi i u Evropi smenili Bernda Šustera sa klupe i imenovli Huan de Ramosa za njegovog naslednika.

– Mi se moramo koncentrisati na ono što se događa kod nas, a ne kod Reala. Igramo odlično i već smo ostvarili mnogo uzastopnih pobeda. Sada želimo da se ustalimo na vodećoj poziciji i nastavimo dobru formu. U slučaju pobede imali bismo ogromnu prednost nad Realom, a i dobili bismo dodatno samopouzdanje. Nadam se da ćemo odigrati dobru utakmicu i potruditi se da navijači zaborave na poraz od 4:1. Svestan sam da navijači traže osvetu – istakao je fudbaler Barselone Ćavi Hernandez.

Iako je opšti utisak da je njegova ekipa znanto psihički stabilnija u odnosu na rivala, Ćavi smatra da nije tako i da Real uopšte nije u krizi.

– Barselona i Real su oduvek imali nekakvu ravnotežu. Kada jednome ide dobro, drugome ide malo lošije i to je ovo što se sada događa. Njihova situacija nije tako kritična kao što se prikazuje. Oni su ekipa koja će se uvek oporaviti. Sećam se da su se pre dve godine nalazili u sličnoj situaciji pa su se vratili i osvojili prvenstvo – podseća Ćavi.

Ekipa iz Katalonije poslednji put u El Klasiku slavila je 19. novembra 2005, kada je bilo 3:0 za goste na stadionu Santijago Bernabe. Predsednik Reala Ramon Kalderon je, inače, juče potvrdio da će igrač sredine terena Ruben de la Red propustiti ostatak sezone, nakon što se u oktobru onesvestio na kup utakmici sa Unionom. Trener Ramos odranije ne može da računa na povređene igrače Ruda van Nistelroja i Mamadua Dijaru, za koje je sezone završena. U dosadašnja 153 prvenstvena derbija Real je zabeležio 68 pobeda, Barselona je slavila 58 puta, a 30 mečeva završeno je bez pobednika.

 

Primera – 15. kolo

SUBOTA: Valensija – Espanjol, Barselona – Real Madrid. NEDELJA: Almerija – Rasing, Atletik Bilbao – Sporting, Hetafe – Majorka, Malaga – Numansija, Rekreativo – Osasuna, Valjadolid – Deportivo, Sevilja – Viljareal, Atletiko Madrid – Betis. TABELA: Barselona 35, Viljareal 29, Valensija i Sevilja 27, Real Madrid 26, Atletiko i Deportivo 24…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari