Na Zlatiboru kazna za nepropisno parkiranje 25.000 dinara 1Foto: Privatna arhiva

Na društvenim mrežama juče je pravu lavinu reakcija izazvala objava Čačanke Jasminke Mitrović, kojoj je, posle nekoliko meseci od boravka na Zlatiboru, na kućnu adresu stiglo da po prekršajnom nalogu mora platiti kaznu od 25.000 dinara, zbog nepropisnog parkiranja.

Jasminka Mitrović za Danas potvrđuje da je automobil nepropisno parkirala u Ulici Panta Mijailovića na Zlatiboru, pored čitavog niza drugih automobila koji su bili parkirani na isti način.

-Činjenica je da je to ulica u kojoj ljudi često parkiraju automobile, uvek je puna, iako tu nema parkinga. Takođe, skoro uvek kada dolazim na Zlatibor, tu ostavljam kola, priča Jasminka.

Ovoga puta, bila je šokirana, kada joj je juče stigao prekršajni nalog za prekršaj učinjen 12. decembra, u kome se navodi da je visina kazne 25.000 dinara.

Na Zlatiboru kazna za nepropisno parkiranje 25.000 dinara 2
Jasminka Mitrović, Foto: Privatna arhiva

-Pomislila sam da je u pitanju greška i pozvala Komunalnu miliciju u Čajetini. Objasnili su mi da propusta nema i da kazna može biti manja ukoliko se plati u roku od osam dana. Platiću, ali u neverici sam, kaže ova Čačanka.

Fotografija prekršajnog naloga na internetu je izazvala niz komentara, od toga da kazna za nepropisno parkiranje u celoj Srbiji iznosi 5.000 dinara, preko toga da je i u Parizu za njeno plaćanje potrebno manje novca nego na Zlatiboru, odnosno, 130 evra.

Ono što na društvenim mrežama nije stavljeno u prvi plan je činjenica da prekršajni nalog nije poslala Saobraćajna policija, već Komunalna milicija, koja kazne piše na osnovu opštinske odluke.

Na Zlatiboru kazna za nepropisno parkiranje 25.000 dinara 3
Fotografija nepropisno parkiranog automobila, Foto: Privatna arhiva

Rukovodilac Odeljenja komunalne milicije u Čajetini, Duško Stanić za Danas ističe da ova služba ne radi po Zakonu o saobraćaju, već na osnovu odluke Opštine, a da svako nepropisno parkiranje tretira kao zauzeće javne površine.

-Ako je neko sišao sa trotoara da zaobiđe nepropisno parkiran auto, pa ga udari drugi auto, šta onda? Mi, kao i Komunalna milicija u bilo kom gradu, samo sprovodimo opštinske odluke. Da li su cifre visoke ili ne, mi o tome ne odlučujemo, ističe Stanić i podseća da će 5. avgusta biti tačno godinu dana od kada ova služba u Čajetini radi na osnovu iste odluke, kao i da je do sada ispisano više desetina sličnih prekršajnih naloga.

Na Zlatiboru kazna za nepropisno parkiranje 25.000 dinara 4
Foto: Privatna arhiva

Ove kazne po odluci čajetinske opštine kreću se od 20.000 za fizička, do 150.000 za pravna lica, kaže Stanić i ističe da je Komunalna policija dužna reaguje, ali i odgovorna ako ne reaguje po prijavi građana.

Sa njim je saglasan i načelnik užičke Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Zoran Militarov.

-Komunalna milicija nije ovlašćena za kažnjavanje na saobraćajnoj površini, ali na drugim mestima, koja nemaju karakter saobraćajnice, može da piše prekršajne naloge. Primer za to je nepropisno parkiran automobil na zelenu površinu ili onaj koji ometa obavljanje komunalne delatnosti, objašnjava Militarov i ističe da su u Užicu kazne za takve prekršaje u približno istom rasponu, kao u Čajetini.

Osim toga, Militarov napominje i da nije retkost da prekršajni nalozi po kojima građani treba da plate kazne u sličnim, visokim iznosima stižu na adrese Užičana, koji ovaj prekršaj na koji reaguje Komunalna milicija, između ostalog, često prave na Trgu Svetog Save u Užicu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari