Kikinda dobila spomenik kralju Petru Prvom Oslobodiocu 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Uoči centralnog obeležavanja 100. godišnjice od smrti kralja Petra Prvog Oslobodioca na Oplencu 16. avgusta, danas je u Kikindi otkriven spomenik ovom vladaru koji je stupivši 1903. na srpski tron udario temelje demokratije moderne Srbije.

Otkrivanju spomenika na centralnom trgu u Kikindi kod crkve svetog Nikole, na mestu gde su Kikinđani 10. novembra 1918. odlučili da se prisajedine Kraljevini Srbiji, prisustvovali su prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, zvaničnici gradskih vlasti i Udruženja Kraljevina Srbija, čiji je Gradski odbor Kikinda pokrenuo incijativu i uz pomoć darodavaca podizgao ovo spomen-obeležje.

Otkrivajući bistu prestolonaslednik Aleksandar rekao je da su „ideali njegovog pradede jednaki težnjama današnje Srbije”.

– Vizija zemlje kojoj je bio predan čitavog života je Srbija, kakvoj i danas težimo: slobodna i demokratska zemlja, u kojoj su najviše vrednosti čast, ljubav, hrabrost i humanost… Moj pradeda je uvek bio uz svoj narod i svoju zemlju, odan, skroman i uvek nasmejan dobio je nadimak „čika Pera“. Drago mi je što ovaj emotivan trenutak za mene i moju porodicu delim sa ljudima koji iskreno gaje poštovanje prema kralj Petru Prvom Karađorđeviću – poručio je u Kikindi sterešina Kraljevskog doma Karađorđević, a prenose vojvođanski mediji.

Isti izvori objavili su i da je Udruženje „Krila anđela“ iz Novih Kozaraca prikupilo donaciju vrednu milion dinara za izradu kraljeve biste koja je rad vajarke Drinke Radovanović.

Podizanjem spomenika kralju Petru Prvom, kako su  istakli domaćini u Kikindi, najveći grad severa Banata trajno će čuvati uspomenu na jednog od najvoljenijih srpskih vladara, čime je ispravljena nepravda koja mu je učinjena, iako je mnogo učinio za srpski narod.

Poseta Kikindi prinčevskog para Karađorđević počela je prijemom u Gradskoj kući i obilaskom Narodnog muzeja i Crkve Svetog Nikole. Oni su posle otkrivanja spomenika fijakerom obišli ovaj banastki grad i pristvovali koktelu za donatore.

Oplenac

Kralj Petar Prvi premunuo je 16. avgusta 1921. na Senjaku u Beogradu. Na dan stote godišnice njegove smrti, prema nezvaničnim najavama, u crkvi svetog Đorđa – kraljevoj zadužbini na Oplencu patrijah srpski Porfirije (Perić) trebalo bi da služi svetu litirgiju i parastos prvom i poslednjem kralju Srbije iz dinastije Karađorđević od 1903. do 1918. i prvom vladaru Kraljevine SHS od 1918. do 1921. godine. Najavljena je i tematska izložba o kralju Petru Prvom u njegovoj nekadašnjoj kući u blizini crkve. Osim članova Kraljevskog doma i krunskih tela, kako Danas nezvanično saznaje, u ponedeljak na Oplencu u ime aktuelne državne vlasti očekuje se dolazak Darije Kisić Tepavčević, ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari