Kikindska bolnica dobija novac za rekonstrukciju 1Foto: Kikindske

Pokrajinska vlada donela je rešenje da se Opštoj bolnici Kikinda usmeri 11 miliona dinara za nabavku nameštaja i opreme za ambulante, čekaonice, lekarske i sestrinske sobe.

Rekonstrukcija objekta odeljenja fizijatrije, patologije, psihijatrije je u završnoj fazi, navodi se u odluci a radove su finansirali Ministarstvo za javna ulaganja Vlade Srbije i Grad Kikinda.

Ovo je samo deo obimnog ulaganja u kikindsku bolnicu, ćija bi potpuna rekonrtukcija, opremanje i dogradnja koštali više milijardi dinara.

Naime, samo tokom protekle godine Pokrajinska vlada je za potrebe Opšte bolnice Kikinda opredelila sredstva za medicinsku oprema u ukupnoj vrednosti od 75,2 miliona dinara.

Ova sredstva su bila namenjena nabavci aparata za mamografiju, plazma sterilizatora, aparata za radioskopiju, EEG aparata, digitalnog dermoskopa, bipolarnog elektroresektora, fleksibilnog ureterorenoskopa sa laserom, seta za uretrocistoskopiju i operacionu lampu.

Za obnavljanje medicinske opreme prošle godine kikindska bolnica je od Pokrajine dobila još 28 miliona dinara, a od Ministarstva zdravlja Republike Srbije stiglo je novo sanitetsko vozilo za dijalizne pacijente.

Nakon što je došlo do zastoja u građevinskim radovima, pre mesec dana je nastavljena rekonstrukcija starog dela bolnice.

Za prvu fazu radova Ministarstvo je izdvojilo 330 miliona dinara, uz dodatne troškove u iznosu od 40 miliona.

Planom rekonstrukcije, na zgradi gde su bila odeljenja transfuzije, psihijatrije, fizijatrije i patologije, biće ugrađen spoljni lift.

Izmeštanjem Službe za transfuziju u tom prostoru planira se Jedinica za produženo lečenje, gde se primaju uglavnom najteži i najstariji bolesnici.

Za drugu fazu rekonstrukcije, koja obuhvata renoviranje upravne zgrade, uređivanje 14.000 kvadratnih metara nove zgrade i izgradnju aneksa od 6.000 kvadrata, završena je izrada projektno-tehničke dokumentacije.

Procenjuje se da će ovi radovi, koje finansira Ministarstvo za javna ulaganja, koštati oko tri milijarde dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari