Kina kod Tajvana pokrenula vojne vežbe sa bojevom municijom 1Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Kineska narodno-oslobodilačka armija pokrenula je rano jutros velike vojne vežbe sa korišćenjem bojeve municije u morima oko Tajvana, dan nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju, javljaju svetski mediji, pozivajući se na izveštaj državne kineske televizije.

Kako prenosi Nova.rs, pozivajući se na Rojters, Ministarstvo odbrane Tajvana je saopštilo da je Kina lansirala „nekoliko“ balističkih projektila Dongfeng u vode oko severoistoka i jugozapada Tajvana.

Neimenovani tajvanski zvaničnik rekao je britanskoj agenciji da je ranije danas nekoliko kineskih vojnih aviona i oko 10 brodova nakratko je prešlo „srednju liniju“ Tajvanskog moreuza.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji nazvao je posetu Tajvanu predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi „potpunom farsom“.

„Nepovratni istorijski trend povratka Tajvana otadžbini ne može se promeniti. Oni koji uvrede Kinu sigurno će biti kažnjeni“, rekao je Vang Ji u Kambodži na marginama sastanka ministara spoljnih poslova Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN).

S druge strane, Tajvan raspoređuje raketne sisteme i drži brodove blizu „srednje linije“ Tajvanskog moreuza zbog vežbi kineske vojske u blizini ostrva, prenosi Rojters.

Peking je objavio upozorenje za brodove i avione da ne ulaze u akvatorij i vazdušni prostor u područjima gde se vežbe održavaju, čije su koordinate ranije objavljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari