tajvan vojne vezbeFoto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Tajvanska vojska saopštila je danas da se “priprema za rat koji nije tražila” pošto je Kina pokrenula nezapamćene četvorodnevne vojne vežbe u blizini obala ostrva, kao reakciju na posetu predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi.

U podne po lokalnom vremenu, kineska državna televizija CCTV objavila je početak “važnih vežbi za vojnu obuku”, za koje se očekuje da će uključivati raketna testiranja.

“Za borbene vežbe odabrano je šest velikih oblasti u okolini ostrva i tokom perioda njihovog izvođenja svim brodovima i letelicama je zabranjen ulazak u ova relevantna morska i vazdušna područja”, dodaje se u saopštenju.

Kako navodi Gardijan, neke od ovih zona se poklapaju sa tajvanskim terotorijalnim vodama i nalaze se u blizini ključnih luka.

Tajvansko ministarstva odbrane optužilo je Kinu da svojim postupcima izaziva blokadu. Iako izvestan broj aviona i brodova može i dalje da stigne do Tajvana, oni moraju da koriste alternativne rute.

Deset minuta pre nego što su vežbe počele, tajvansko ministarstvo odbrane je izdalo saopštenje u kojem se kineska vlada optužuje za “iracionalno ponašanje” i tvrdi da Kina ima “nameru da izmeni status kvo i naruši regionalni mir i stabilnost”.

“Ministarstvo nacionalne odbrane naglašava da će se držati principa pripreme za rat koji nije tražilo, kao i stav da neće izazivati eskalaciju konflikta i dalje nesuglasice”, navodi se.

Kako se dodaje u saopštenju. “nacionalna vojska će nastaviti da povećava nivo spremnosti, a trupe na svim nivoima će sprovoditi dnevne treninge”.

Kineski zvaničnici su i danas nastavili sa pretnjama i oštrom retorikom.

Kineski ambasador u Parizu je u intervjuu za francusku televiziju izjavio da će narod Tajvana biti “reedukovan” posle uspešne aneksacije od strane Kine.

Ambasador Lu Šaje optužio je tajvansku vladajuću Demokratsku progresivnu stranku da sprovodi “ekstremističku” propagandu i okreće narod Tajvana protiv “reunifikacije” sa Kinom.

Kada je upitan o komentaru o “reedukaciji” tajvanske populacije, Lu je izjavio: “Oni će biti reedukovani. Siguran sam da će građani Tajvana ponovo biti za reunifikaciju i ponovo postati patriote”.

U brojnim komentarima povodom njegove izjave na društvenim mrežama ističe se da se termin “reedukacija” koristi za opis kako kineske vlasti tretiraju Ujgure i druge etničke muslimane u Sinkjangu.

Ministri spoljnih poslova desetočlane Asocijacije nacija jugoistočne Azije (Asean), koji se sataju u Kambodži ove nedelje, pozvali su na “maksimalno udržavanje”, ne pominjući konkretno Kinu niti SAD.

U saopštenju Asean upozorava se da bi situacija mogla da dovede “do ozbiljne konfrontacije, otvorenih konflikta i nepredvidljivih posledica među najvećim silama”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari