Kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja stigao u Vaznesenjsku crkvu u Beogradu 1Foto: Ministarstvo odbrane

Gardisti Vojske Srbije uneli su večeras kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja (Velimirovića) u portu Vaznesenjske crkve u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kivot, kovčeg u kojem se čuvaju mošti sveca, prenet je u Beograd iz mesta njegovog stalnog prebivanja, manastira Lelić kod Valjeva, dodaje se u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva.

Dočeku su prisustvovali poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije, delegacija Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, nakon čega je usledilo praznično bdenje.

SPC je saopštila da će mošti vladike Nikolaja u četvrtak biti izložene na poklonjenje i celivanje u Vaznesenjskoj crkvi, a da će u Beogradu boraviti do nedelje, 27. maja u hramu Svetog Save.

Kivot sa moštima biće u četvrtak od 19 časova pronet ulicama Beograda na čelu Spasovdanske litije, povodom slave Grada Beograda, do hrama Svetog Save, gde će patrijarh Porfirije služiti moleban i obratiti se okupljenima.

Vladika Nikolaj (Velimirović) umro je u Americi, njegovi posmtni ostaci preneti su u Srbiju 1991. i sahranjeni u rodnom Leliću, kraj Valjeva. Sabor SPC ga je kanonizovao u maju 2003. godine.

Nevladina organizacija Helsinški odbor za ljudska prava ocenila je da SPC litijom kroz Beograd „podstiče rastući antisemitizam u Srbiji“, navodeći da je vladika Nikolaj rasistički govorio o Jevrejima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari