Kladovo: Jubilarna 20. Đerdapska regata 1Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Zaljubljenici u Dunav iz Tekije, Kladova, Negotina, ali i drugih gradova Srbije spustiće se još jednom niz veliku reku rutom dugom 92 kilometra obeleživši jubilej – dve decenije Đerdapske regate. Start je u Tekiji, a cilj u Kusjaku kod Negotina. Između su tri dana druženja i upoznavanje sa istorijom i kulturom dunavskog nasleđa. Poslednje pripreme privode se kraju, kako bi učesnici 20. Đerdapske regate u petak, 29. jula zaplovili Dunavom.

Možda nije brojna kao Drinska regata, ali ništa manje zabavna i zanimljiva nije ni tradicionalna Đerdapska regata koja krajem jula, evo već dvadeseti put, kreće nizvodno Dunavom od ribarske varošice Tekija do Kusjaka.

Trodnevnu regata tokom koje veseli karavan zaljubljenika u Dunav prelazi 92 kilometra organizuje Kajakaški klub Tekija iz istoimene dunavske varošice u saradnji sa opštinama Kladovo i Negotin i turističkim organizacijama Kladovo i Negotin.

Podršku u realizaciji jubilarne regate pružio je projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi GIZ.

Kladovo: Jubilarna 20. Đerdapska regata 2
Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Kao i i svih prethodnih godina krenuće se sa tekijanske plaže i prva etapa duga 26 km završava se u Maloj Vrbici.

Poseban doživljaj prvog dana regate pruža prolazak kroz brodsku prevodnicu HE „Đerdap 1“, a tokom plovidbe nizvodno učesnici će moći da se upoznaju sa rimskim utvrđenjem Diana, tvrđavom Fetislam u Kladovu, Arheološkim muzejom Đerdapa i ostacima slavnog Trajanovog mosta.

-Na gradskoj plaži u Kladovu je zagarantovano uživanje, a zatim večera i noćenje u šatorima u selu Mala Vrbica – kažu organizatori.

Najduža etapa prelazi se drugog dana regate, u subotu, i duga je 46 kilometara koliko deli Malu Vrbicu i Brzu Palanku, dok trećeg, poslednjeg dana, učesnici regate prelaze 20 kilometara razdaljine od Brze Palanke do Kusjaka.

S obzirom da regata ima za cilj promociju reke Dunav, upoznavanje sa istorijom i kulturom dunavskog nasleđa, kao i promociju boravka u prirodi, sporta i kampovanja drugog dana pričaće se o ostrvu Ada Kale, ostrvu koje je potopila đerdapska akumulacija.

Regataše će u Korbovu sačekati tradicionalni ručak, koji pripremaju meštani na samoj plaži, a završetak drugo dana plovidne je na plaži u Brzoj Palanci, gde se večera i kampuje.

Poslednjeg dana, regata staje na pristanište u selu Mihajlovac, a zatim poslednja deonica spusta vodi do plaže Kusjak, gde će završetak druženja na Dunavu obeležiti koncert Le Bonens benda iz Negotina.

Za učesnike je obezbeđen povratak autobusom od Kusjaka do Tekije.

Organizator je takođe obezbedio obroke i poklone za učesnike, dok učesnici treba da imaju svoje plovilo i kamp opremu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari