Kladovo: Đerdapska regata na pola puta 1Foto: EU za kulturuno nasleđe i turizam

Sa dobrim raspoloženjem sa kojim su u petak pre podne krenuli sa plaže u Tekiji, učesnici jubilarne, 20. Đerdapske regate , nakon vrelog i uzbudljivog prvog dana prenoćili su u kampu u Maloj Vrbici i u subotu ujutru ponovo se otisnuli niz Dunav.

Za učesnike Đerdapske regate nije preterano važno koliko imaju godina i odakle su, ono što odlikuje učesnike ove tradicionalne manifestacije je da su zaljubljenici u Dunav i nautiku.

Potvrda za to je, pored ostalih, Jovica Jovelić iz Sremske Mitrovice koji se u dunavsku avanturu upustio svojim kajakom po imenu „neizdrž“, koji je dobio po svom vlasniku, koji ne može da izdrži bez prirode.
Jovelić je jedan od oko 150 učesnika koji će se sa 40 plovila, koliko je bilo na startu u Tekiji, spustiti niz Dunav do Kusjaka kod Negotina.

Ruta je duga 92 kilometra i prelazi se u tri etape tokom tri dana.

Kladovo: Đerdapska regata na pola puta 2
Odmor u Maloj Vrbici Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Svaka od etapa je dovoljno zanimljiva i uzbudljiva jer se prolazi pored značajnih kulturno-istorijskih spomenika kao što su Tvrđava Fetislam i ostaci Trajanovog mosta na primer.

Ima dovoljno vremena za hlađenje i uživanje na dunavskim plažama i isprobavanje lokalnih gastronomskih specijaliteta, kao što će biti u subotu na plaži u Korbovu gde učesnike čeka ručak koji će im meštani pripremiti na licu mesta.

U petak su regataši preplovili 26 kilometara i prošli koz brodsku prevodnicu prve đerdapske elektrane, subotnja ruta je najduža, duga je 46 kilometara i završava se u Brzoj Palanci gde će se takođe kampovati.

Poslednjeg trećeg dana regate, u nedelju 31. avgusta, učesnici Đerdapske regate ploviće 20 kilometara koliko deli Brzu Palanku od Kusjaka.

Ovogodišnje druženje regataši završavaju na kusjačkoj plaži uz koncert „ Le Bonens“ benda iz Negotina.

Kao i svih ovih godina Đerdapsku regatu organizuje Kajakšaki klub Tekija, a ovu 20. jubilarnu u saradnji sa opštinama Kladovo i Negotin i Turističkim organizacijama Kladovo i Negotin i uz podršku projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam” i brojnih sponzora.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari