Predstavnici lokalnog saveta za zapošljavanje i lokalne samouprave potpisali su ugovore sa šest poslodavaca koji su na 12 meseci zaposlili šest Kladovljana starijih od 50 godina kojima je do penzije ostalo 36 meseci. Na ovaj način, drugu godinu zaredom opština Kladovo prepoznajući težak status lica, koja se godinama nalaze na evidenciji nezaposlenih lica pomaže rešavanju njihovog statusa.

– Ljudi koji su na neki način žrtve privatizacije i oštećeni u tranziciji koju naše društvo prolazi od devedesetih do današnjih dana su zaboravljeni od strane države. Mnogi od njih moraju da čekaju dugo godina da bi ostvarili pravo na penziju i za to vreme su nezaposleni. Ovim programom mi im omogućavamo da za tri godine uz određena primanja dođu do penzije. Nije to jedino gdepokušavamo da ispravimo sistemske greške, tako da ćemo kroz programe energetske efikasnosti, program podsticaja poljoprivrede, tamo gde vidimo da država ne reaguje na najbolji način pokušati da zadovoljimo interese naših građana, objašnjava načelnik opštinske uprave Kladovo Jovan Stingić.

– Samo tri opštine u Srbiji imale su ovu praksu, a mislim da su dve odustale, pa sada samo Kladovo nastavlja s tim, bez obzira što je budžet manji za 60 miliona, rekao je novinarima predsednik opštine Kladovo dr Dragan Budujkić, dodajući da će na ovaj način zaposleni radeći kod poslodavaca mesečno primati 15 hiljada dinara.

U ovogodišnjem budžetu opštine Kladovo je za realizaciju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja opredeljeno 3, 2 miliona dinara, a u planu je da se u saradnji sa NSZ realizuje program za obuku mladih nezaposlenih lica odnosno stručna praksa. Ona podrazumeva osposobljavanje za samostalan rad u struci bez zasnivanja radnog odnosa.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari