Uskršnjim koncertom započelo obeležavanje Dana opštine Kladovo 1Kladovo Foto: J.B.K.

Prvi u nizu programa kojima će narednih dana biti obeležen 26. april, Dan opštine Kladovo, bio je uskršnji koncert koji je sinoć održalo kladovsko AKUD “Polet”. Danas pre podne na spomen obeležju na Tvrđavi Fetislam biće položeno cveće, a večeras će na platou pred Domom omladine biti izveden bogat kulturno-umetnički program. Obeležavanje Dana opštine nastavlja se i narednih dana različitim programima koje realizuju Sportski savez, Turistička organizacija i Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo.

Od 2002. godine u Kladovu se kao Dan opštine obeležava 26. april, u znak sećanja na 26. april 1867. godine, kada su predstavnici turske vlasti naputili Tvrđavu Fetislam i predali je Kneževini Srbiji. Ključevi tvrđave pre 155 godina predate su artiljerijskom kapetanu Milutinu Jovanoviću. Kladovska tvrđava jedna je od šest čijom je predajom Srbima na upravu, Srbija oslobođena turske vlasti.

Uskršnji koncert AKUD “Polet” označio je početak obeležavanja ovogodišnjeg Dana opštine, a danas će zvaničnici loklane samouprave položiti cveće na spomen obeležje na Tvrđavi Fetislam i organizovati svečani prijem.

Večeras na platou pred Domom omladine u kladovu, u okviru programa “Vesela čaršija” nastupaju kladovske grupe i izvođači među kojima su članovi AKUD “Polet” , učenici OMŠ „Konstantin Babić“, „Rea dens“, Sportski savez opštine Kladovo.

U Domu kulture Kladovo večeras će biti otvorena i prva izložba crteža Ivana Zarića iz Кladova „Biseri grafita“. Ovaj Kladovljanin svoj umetnički izraz pronalazi u crtežu grafitnom olovkom, suvom pastelu, ulju na platnu, akrilu, puringu i enkaustici, a vrlo često radi portrete.

Sutra u Kladovu gostuje Narodno pozorište “Zoran Radmilović” iz Zaječara sa komedijom “Naordni poslanik” Branislava Nušića u adaptaciji Nataše Ilić i Miloša Jagodića i u režiji Miloša Jagodića.

Pomenimo da se u okviru obeležavanja Dana opštine Kladovo sprovodi likovni konkurs „Trajanov most: između mašte i istorije“- koji zajedno organizuju projekat „EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam“ i opština Кladovo, kao i tradicionalna izložba starih zanata, ekoloških i etno proizvoda na platou ispred Doma omladine “Vesela čaršija”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari