Ko hoće da "albanizuje" sandžačke Bošnjake? 1

Bošnjačke partije i institucije vode intenzivnu kampanju za predstojeći popis stanovništva u Srbiji. Cilj je da svi Bošnjaci „ujedine energiju oko popisa, kako bi, po brojnosti, ostvarili sve benefite koji im pripadaju“.

Ova kampanja je, ponovo, obnovila staru priču o pokušaju „albanizacije“ Bošnjaka u ovom delu Srbije.

Na lokalnim portalima počele su da se pojavljuju „priče“ na tu temu, o postupcima nekih bošnjačkih zvaničnika, a sa druge strane pozivi da se „ne naseda na tu podmetačinu“.

Jedan lokalni portal je objavio, pre nekoliko dana, „svežu“ fotografiju lidera SDA Sulejmana Ugljanina i predsednika udruženja „Kosovo za Sandžak“ Ismeta Azizija.

Njih dvojica su, minule subote, na novopazarskom muslimanskom groblju „Gazilar“, otkrili spomen ploču porodici Mumina Halitija, šerijatskom sudiji na Kosovu i u Sandžaku pre i u toku Drugog svetskog rata.

Spomen ploča je podignuta bez znanja i odobrenja nadležnih državnih organa i učešća bošnjačkih institucija. U toj aktivnosti, kojom je koordinirao Azizi, učestvovali su i predstavnici Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) na čelu sa Ugljaninom.

Realizatori akcije su objasnili da je to spomen ploča „albanskim žrtvama u Sandžaku“.

Na nove pokušaje „albanizacije“ sandžačkih Bošnjaka, ukazao je i Izet Bibić, predstavnik Zajednice sandžačke dijaspore iz Nemačke.

Na tribini „Popis 2022“, u okviru manifestacije „Dani bošnjačkog jedinstva“, Bibić je ocenio da su to podmetanja.

-Kada je Sandžak u pitanju, znače naši Bošnjaci kako da odgovore. Skrenuo bih pažnju na pokušaje albanizacije, gde se naši Bošnjaci sa Pešteri pokušavaju navesti da se drugačije pišu. Ubeđen sam, da će naše institucije efikasno odgovoriti i da takvi pokušaji neće proći – naglasio je Bibić.

O kampanji „albanizacije“ Bošnjaka u Sandžaku, otvoreno se govori u poslednjih desetak godina Kao inicijator oznaćen je Azizi koji tvrdi da su Bošnjaci asimilizovani Albanci.

Udruženje „Kosovo za Sandžak“ ima konsultativno-participativni status u Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV), još iz vremena kad je njim rukovodio Ugljanin.

Azizi je posebno, do sada, bio uočnjiv u predizbornim kampanjama za BNV, ali i za republičke parlamentarne izbore. Njegovo delovanje postalo je jabuka razdora i u nacionalnom savetu, ali i u SDA Sandžaka.

Sa liste „Vakat je“, koja je koalicioni partner Ugljaninovoj listi „Samoopredeljenje“ u BNV, zatraženo je da se Aziziju zabrani ulazak u prostorije te institucije.

Pre dve godine, na parlamentarnim izborima, predsednik kosovskog udruženja pozivao je svoje sunarodnike da glasaju za kandidata koji je bio treći na listi SDA. Nakon izbora, glasno se komentarisalo da je “pazarska struja pobedila proalbansku”.

Dobar poznavalac situacije, predsednik Bošnjačkog demokratskog saveza Sandžaka (BDSS) i bivši predsednik BNV, Esad Džudžo kaže da “nije sporno da Bošnjaci imaju jednu albansku DNK komponentu”.

-Pokušaji albanizacije sandžačkih Bošnjaka, mogu samo da pokvare tradicionalno dobre odnose između bošnjačkog I albanskog stanovništva. Mi smo dva autohtona evropska naroda islamske veroispovesti. Bošnjaci su pet sto godina odolevali da ne postanu Turci, dvesta godina su odlagali da ne postanu Srbi islamke veroispovesti, tako ni danas, ni u buduće, neće postati Albanci – komentariše Džudžo.

Njegova BDSS i Centar za bošnjačke studije (CBS) aktivno če ulestvovati u kampanji za predstojeći popis od kojeg “da se, konačno, izbriše izmišljena nacionalna odrednica Musliman, koju su nam komunisti nametnuli”.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari