Ko ima pravo na besplatne udžbenike i šta je potrebno od dokumentacije? (SPISAK) 1Foto: V. Andrić/Danas

Ministarstvo prosvete će za nabavku besplatnih udžbenika za učenike osnovne škole za iduću školsku godinu izdvojiti 720 miliona dinara.

Kako je Danasu rečeno u Ministarstvu, prijava za besplatne udžbenike još nije počela, a škole će blagovremeno obavestiti roditelje o datumu prijavljivanja.

Kada je reč o budućim prvacima, svaka škola će uraditi procenu broja učenika prvog razreda koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike, na osnovu broja prijavljenih đaka u ostalim razredima.

Koliko prvaka će dobiti školske knjige znaće se precizno po završetku upisa u prvi razred, koji traje do 31. maja.

Kategorije učenika

Pravo na dodelu ovih udžbenika imaju učenici primaoci novčane socijalne pomoći, đaci koji se školuju po individualnom obrazovnom planu (IOP), učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji rade po IOP-u, učenici koji se školuju po IOP-u 3 i drugi osnovci kojima su potrebni prilagođeni udžbenici – uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format.

Takođe, ovo pravo mogu da ostvare i učenici koju su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete, pod uslovom da su im braća i sestre u sistemu obrazovanja.

Gde roditelji prijavljuju?

Roditelji se prijavljuju školi i kao dokaz o ispunjenosti uslova dostavljaju školi sledeću dokumentaciju:

– Za učenike socijalno/materijalno ugroženih porodica – primaoce novčane socijalne pomoći potrebno je rešenje (kopija) kojim se utvrđuje pravo na ostvarivanje novčane socijalne pomoći;

– Za učenike koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete koje je u sistemu obrazovanja (srednja škola, fakultet), neophodna je potvrda obrazovno-vaspitne ustanove o svojstvu učenika, odnosno studenta. Ova potvrda se prilaže se za svako dete. Za učenike koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete i nalaze se u osnovnoj školi, škola ne izdaje potvrdu, jer poseduje podatke o navedenim učenicima.

– Za đake koji se školuju po individualnom obrazovnom planu (IOP1,IOP2 i IOP3) nije potrebna posebna dokumentacija, jer škola poseduje podatke o učenicima.

Na pitanje da li pravo na besplatne školske knjige imaju svi osnovci u Srbiji, bez obzira na najave Beograda i nekih lokalnih samouprava da će iz svojih sredstava finansirati nabavku udžbenika, iz Ministarstva kažu da oni obezbeđuju određene besplatne udžbenike za sve definisane kategorije učenika, u skladu sa odlukom Vlade Srbije.

Koje udžbenike osnovci dobijaju?

Đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole dobijaju udžbenike za
matematiku, srpski/maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik kao obavezni predmet.

Osnovci od petog do osmog razreda dobiće knjige za matematiku, srpski jezik i književnost/maternji jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

– Ministarstvo prosvete vrši nabavku udžbenika, odnosno udžbeničkog kompleta za definisane predmete u skladu sa Planom udžbenika. U tom smislu, ukoliko je Planom udžbenika predviđen udžbenički komplet za odgovarajući predmet, vrši se nabavka svih udžbeničkih jedinica koji čine komplet za taj predmet – pojašnjavaju nadležni.

U zavisnosti od toga šta nastavnici traže, roditelji će morati da kupe udžbenike za drugi strani jezik, informatiku, tehniku i tehnologiju, likovno, muzičko….pošto knjige za ove predmete nisu obuhvaćene javnom nabavkom.

Prema podacima Ministarstva prosvete, država je za ovu namenu za školsku 20222/23. godinu izdvojila 750 miliona dinara, a pravo na besplatne udžbenike imalo je oko 18 odsto od ukupnog broja učenika osnovne škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari