Grupa entuzijasta i osnivača šabačkog plivačkog maratona najavila je za prvu nedelju avgusta ukupno šest trka, sa onom glavnom od Jarka do Šapca, i oko dve stotine učesnika. Pre 38 godina u okviru Dana na vodi počele su maratonske trke na Savi, najpre na 4,5 kilometra a kasnije i čitavih 18,7 kilometara.

Grupa entuzijasta i osnivača šabačkog plivačkog maratona najavila je za prvu nedelju avgusta ukupno šest trka, sa onom glavnom od Jarka do Šapca, i oko dve stotine učesnika. Pre 38 godina u okviru Dana na vodi počele su maratonske trke na Savi, najpre na 4,5 kilometra a kasnije i čitavih 18,7 kilometara. Ovaj maraton od sremačkog sela Jarak do Šapca ustanovljen je kao Trka mira u spomen na „krvavi marš“ Šapčana. U septembru 1941. nemačka soldateska i ustaše kao izvršioci, puškama su naterali nekoliko hiljada Šapčana do Jarka. U tom maršu stradalo je na desetine Srba, Roma i Jevreja. Plivački maraton Jarak-Šabac ušao je na svetsku listu po kvalitetnim plivačima, ali i zbog velike posete.
Sredinom osamdesetih godina ovde su plivali predstavnici petnaestak zemalja, a trku je posmatralo i do 20 hiljada posetilaca, što je apsolutni rekord za jednu sportsku manifestaciju u Šapcu. Novinar Dragan Filipović, kao osnivač i učesnik šabačkog maratona, javno je postavio pitanje zašto na maratonskoj trci u okviru FINA kupu, zakazanoj za sredinu jula, nema domaćih plivača. Jedna te ista grupa plivača „kao putujući cirkus“ gostuje na svim meridijanima, uz bogate nagrade. S druge strane, organizatori ove trke ugrabili su tradiciju šabačkog maratona tako da ga predstavljaju kao 38. po redu. Filipović napominje da Šabac nije toliko bogat da organizuje dve maratonske trke, i da bi zbog plivanja i novih generacija trebalo razrešiti ovu dilemu.
Inače, već tri godine održava se plivački maraton u okviru FINA kupa, gde dolaze najbolje rangirani svetski plivači. Ove godine, 15. jula, učestvovaće 37 plivača iz 17 zemalja, među kojima i 14 plivačica. Nagrade su po FINA standardima i obezbeđene su iz opštinskog budžeta. Za Trku mira, u avgustu, dolazak je najavilo sedam plivača iz inostranstva, uz domaće takmičare, među kojima je i Milorad Rajšić, koji je samo jednu trku propustio, i pobedio čak 20 puta. Promoter trke će biti Martin Strel, maratonac koji je preplivao Amazon. Pored toga održaće se i mini maraton na stazi od 4,5 kilometara u spomen na Ljubomira Kostića, čoveka koji je najviše doprineo da šabački maraton bude visoko rangiran u svetu. U ostalim trkama pojaviće se najmlađi plivači, a predviđen je i bogat kulturno-zabavni program.U cilju popularizacije maratona svako veče u restoranu Akvarijus na plaži Stari grad biće prikazivani filmovi sa dosadašnjih trka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari