Ko zloupotrebljava studente? 1Foto: N1

Na koji način su studenti Univerziteta u Novom Sadu koji učestvuju u protestima „Jedan od pet miliona“ zloupotrebili studente u celini i studentske institucije, pitanje je na koje ni posle više pokušaja nismo uspeli da dobijemo odgovor od zvaničnih predstavnika studenata tog univerziteta.

U čije ime su se pojavili ispred zgrade Radio-televizije Vojvodina, da li su zahtevi koje su predali rukovodstvu te medijske kuće dogovoreni na sednicama studentskih parlamenata fakulteta i Univerziteta, zašto misle da bi RTV trebalo da sarađuje isključivo sa relevantnim studentskim predstavnicima – takođe smo želeli da saznamo.

Student prorektor Univerziteta u Novom Sadu Igor Knežević tražio je da mu pitanja pošaljemo mejlom, što smo u sredu i učinili, ali do zaključenja ovog izdanja Danasa odgovori nisu stigli. Knežević juče nije odgovorio na naš telefonski poziv.

Podsetimo, grupa studenata UNS predvođena studentom prorektorom i predsednicom Studentskog parlamenta Anom Todorović okupila se pre nekoliko dana ispred zgrade RTV, zbog, kako su pojasnili, javnih istupanja takozvanih studentskih predstavnika na organizovanim političkim okupljanima, odnosno na protestima „Jedan od pet miliona“ koji se već gotovo tri meseca organizuju u Novom Sadu.

Oni su od RTV zatražili depolitizaciju studenata u izveštavanju i sprečavanje svake zloupotrebe studenata i studentskih institucija. Tražili su i da javni servis sarađuje isključivo sa relevantnim studentskim predstavnicima kada su u pitanju studenti i veći medijski prostor za promociju pravih studentskih aktivnosti.

Naša pitanja šta konkretno znači zahtev za depolitizaciju studenata i zašto je sporno učešće njihovih kolega u protestu, kada nisu tvrdili da iza toga stoji Studentski parlament, takođe su ostala bez odgovora.

S druge strane, jedan od učesnika protesta Aleksa Šorak, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu, tvrdi da upravo zvanični studentski predstavnici „politizuju studente“.

– Očigledno je da im je neko odozgo rekao da moraju to da urade. NJihov nastup ispred RTV je bio jeftin performans kojim su želeli da ubiru lične poene, stavljajući sebe ispred 50.000 studenata. Koliko ja znam, od početka se priča da su ovo građanski protesti, u kojima učestvuju i studenti, i penzioneri i radnici, i tom logikom oni su jednako i penzionerski, koliko i studentski. Retorika koju sam čuo u njihovom nastupu mi lični na retoriku vladajuće stranke. Na snimku sam prepoznao studente sa nekih fakulteta koji su ranije bili u SNS i neke za koje pouzdano znam da su članovi te stranke – navodi Šorak za Danas.

On ističe da, koliko mu je poznato, nije bilo nikakvih zvaničnih odluka parlamenata o nastupu ispred RTV i zahtevima koji su predati rukovodstvu te medijske kuće.

Potpredsednik Studentskog parlamenta UNS Stefan Ivetić, međutim, tvrdi za naš list da su sve odluke prošle kroz Parlament Univerziteta i dodaje da su „sve što su imali zvanični predstavnici studenata naveli u saopštenju“.

Reagujući na događaj ispred RTV, studenti koji učestvuju u protestu „Jedan od pet miliona“ su saopštili da niko nikad nije rekao da njihov protest organizuje Studentski parlament ili student prorektor, pa zvanični predstavnici akademaca u RTV-u nisu ni imali šta da demantuju.

„Štaviše, oni su svojom apologijom režimu direktno i grubo prekršili osnivačke akte organizacija koje predstavljaju budući da u tim aktima eksplicitno piše da se ne bave politikom“, istakli su u saopštenju.

Zvanični predstavnici studenata Univerziteta u Beogradu nisu želeli za Danas da komentarišu dešavanja na Novosadskom univerzitetu.

Van politike

Ni Studentski parlament Univerziteta u Beogradu, niti student prorektor tog univerziteta do sada se nisu javno ograđivali od protesta „Jedan od pet miliona“. Predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu Dino Martinić je ranije istakao za Danas da pitanje eventualne podrške protestima niko od članova parlamenta nije pominjao, niti je on kao predsednik tu temu stavljao na dnevni red, jer bi time prekršio Zakon o visokom obrazovanju i Statut UB.

– Među članovima Studentskog parlamenta sigurno ima nekih koji učestvuju u protestima, to je njihovo pravo kao pojedinaca i pojedinki – ocenio je Martinić u izjavi našem listu krajem januara, nakon što su profesori nekoliko beogradskih fakulteta podržali građanske proteste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari