Koalicija za slobodu medija: Pritisak na Jelenu Zorić mora prestati 1Jelena Zorić Foto: N1

„Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović, koja je optužena za zloupotrebu službenog položaja, u jučerašnjem gostovanju u emisiji “Ćirilica” na Hepi televiziji iskoristila je priliku da iznese niz netačnih informacija o novinarki BIRN-a i nedeljnika Vreme Jeleni Zorić i uputi joj pretnje spominjući njenog brata“, navodi se u saopštenju Koalicije za slobodu medija.

„Ova Jelena Zorić, čije priznanje imamo konačno od pre par dana, za koju Vlada Gajić iz Narodne stranke kaže da joj je Saša Drecun izvor za njene informacije. Mislim svi pričaju da je ona u jako prisnim odnosima sa njim. Čujem kako njen brat priča da je ona imala problem sa redakcijom televizije na kojoj je prethodno radila zbog toga što je prikrila prepisku između Drecuna i nekog kriminalca, najverovatnije Koraća, koja je stigla na mejl te redakcije. Pazi, prikrila je to od svog uredništva! Kako se to zove? Selektivno istraživačko novinarstvo, ili kako?“, citirana je Hrkalović u saopštenju.

U saopštenju kažu da je nastup Dijane Hrkalović nastavak vršenja pritiska na Jelenu Zorić, kojoj su nakon gostovanja u „Pregledu dana“ na NewsMax Adria predstavnici opozicija zamerili „da se prodala“ jer je izjavila da u aferi Jovanjica „nema Andreja Vučića“.

„Koalicija za slobodu medija poslednji nastup Dijane Hrkalović vidi kao pokušaj da neistinom diskredituje višestruko nagrađivanu novinarku, budući da je o spornoj prepisci Jelena Zorić napravila prilog za televiziju N1, na kojoj je tada radila, dok spominjanje članova njene porodice može biti samo u cilju pretnji i zastrašivanja“, navodi se u saopštenju.

Dodaju i da je Dijana Hrkalović u svojim ranijim gostovanjima u prorežimskim medijima „koristila priliku da etiketira nezavisne medije i novinare, pa su se na njenoj meti već našli N1, Nova, Danas, kao i Vukašin Obradović“.

„Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje perfidne pretnje upućene Jeleni Zorić kao i etiketiranje novinara od strane Dijane Hrkalović. Ovakvi nastupi mogu samo dodatno ugroziti bezbednost nezavisnih novinara, protiv kojih se godinama unazad vodi kampanja od strane vlasti i njima naklonjenih medija“, navodi se dalje u saopštenju.

Iz Koalicije za slobodu medija pozivaju sve političke aktere da ne vrše pritisak na medije i policiju da ih zaštiti, kako bi mogli profesionalno da obavljaju svoj posao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari