Koja je bila uloga stranih veštaka na obdukciji tela Muamera Zukorlića 1foto FoNet Božana Pavlica

Iako je Usame, sin pokojnog sandžačkog muftije Muamera Zukorlića, izjavio da čeka rezultate veštaka iz Sarajeva i Hamburga o uzrocima očeve smrti, nezvanična saznanja Danasa pokazuju da su ti stručnjaci samo posmatrali obdukciju, bez uzimanja uzoraka na analizu.

Naime, Viši sud u Novom Pazaru je naredbom poslove obdukcije i hemijsko-toksikološke analize poverio sudskim veštacima iz Niša i Novog Sada, dok je prisustvo međunarodnih eksperata iz Bosne i Hercegovine i Nemačke tim postupcima bilo dozvoljeno samo u statusu posmatrača.

“Oni su tu bili u svojstvu stručnih savetnika oštećenih, članova porodice Zukorlić, jer su oni laici za te oblasti. Nisu učestvovali u obdukciji, niti su uzimali uzorke kako bi u njihovim laboratorijama obavili hemijsko-toksikološke analize. Rezultati naših veštaka su jedini i merodavni”, rekao nam je izvor upućen u istragu.

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru, koje rukovodi istragom, saopštilo je u utorak da su obdukcioni nalaz i hemijsko-toksikološka analiza pokazali da u telu Muamera Zukorlića nije bilo toksičnih materija iznad normalnih vrednosti, te da je on preminuo prirodnim putem, usled zastoja u radu srca.

Usame Zukorlić, koji je oca nasledio na čelu Stranke pravde i pomirenja, izjavio je nakon saopštenja Višeg tužilaštva da će “sačekati još rezultate iz Nemačke i Bosne i Hercegovine, pre nego se obrati javnosti”.

Gostujući na TV K1 rekao je da nije u pitanju nepoverenje prema institucijama iz Srbije, već želja da se ceo proces uradi na najkvalitetniji način, kao i da nema potrebe za ishitrenošću.

Još nema informacija da li je Više tužilaštvo u Novom Pazaru, nakon rezultata domaćih veštaka, obustavilo istragu ili će nastaviti da postupa po krivičnoj prijavi koju je Usame Zukorlić podneo zbog sumnje da mu je otac otrovan.

Muamer Zukorlić preminuo je iznenada 6. novembra, u 51. godini. U tom trenutku bio je potpredsednik Skupštine Srbije.

Nakon ekshumacije i obdukcije, njegovo telo ukopano je u dvorištu Altun-alem džamije u novopazarskoj Staroj čaršiji.

Danas je poslao pitanja Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru, ali do trenutka objave ovog teksta odgovori nisu stigli.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari