cinsFoto: K. Živanović/Danas

Kako je stvar krenula, vrlo je moguće da će kol centar Srpske napredne stranke, u kojem je nakratko radila novinarka Centra za istraživačko novinarstvo (CINS), retroaktivno prestati da postoji.

Prvi korak u tom smeru načinila je Agencija za sprečavanje korupcije donevši rešenje po kom nema osnova da utvrdi da li je u slučaju “kol centar SNS-a” povređen Zakon o finansiranju političkih aktivnosti.

Kako je preneo CINS, Agencija je u postupku provere kontaktirala SNS, agenciju za hostese M&J Lady koja prema navodima prijave organizovala rad kol centra, ali i Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB) u čijim su prostorijama vršene isplate honorara.

Iz SNS-a su istakli da oni nisu osnivači agencije M&J Lady, te da sa njima nisu imali nikakvu saradnju. Prema odgovorima koje je dobila Agencija, SNS nikakav poslovni aranžman nije imala ni sa CEROB-om.

Identične odgovore su dobili i u agenciji M&J Lady, kao i CEROB-u, negirajući bilo kakvu povezanost sa SNS-om. Ovakvi odgovori u oštroj su suprotnosti sa tekstom CINS-a čija novinarka je u sklopu istraživanja nakratko radila za navedeni kol centar, sa zadatkom da zove potencijalne glasače Srpske napredne stranke. Tekst je bio praćen i snimkom na kojem se vidi osoba za koju se tvrdi da radi u agenciji M&J Lady, a koja novinarki CINS-a objašnjava kako na dan izbora mora da fotografiše glasački listić kako bi mogla da radi taj dan i dobije dnevnicu od 9.000 dinara. Na snimku se vidi da se ovaj razgovor vodi u sobi u kojoj je ispisan logo Centra za edukaciju i razvoj omladine.

Prijavu Agenciji za spečavanje korupcije je posle CINS-ovog teksta podnela organizacija Transparentnost Srbija. Nakon rešenja Agencije, oni imaju rok od 30 dana da podnesu tužbu Upravnom sudu.

Međutim, Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentosti je skeptičan da li će uopšte iskoristiti mogućnost podnošenja tužbe.

– Mi smo i tokom prethodnih izbora 2020. godine podnosili prijave Agenciji za sprečavanje korupcije, a nakon njihovog rešenja smo podnosili tužbe Upravnom sudu. Oni do danas po njima nisu postupili, tako da je veliko pitanje koliko mogućnost obraćanja Upravom sudu ima efekta, kaže Nenadić.

Govoreći o samom rešenju, Nenadić primećuje da Agencija nije rekla da u navedom slučaju nema kršenja Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, već da nema osnova da to utvrdi.

– Ovakva formulacija ne sprečava Agenciju da pribavi dodatne podatke i dalje ispita ceo slučaj. Videćemo da li će to i učiniti. U svakom slučaju, poslednji rok da se pozabave ovim slučajem je do objavljivanja finalnog izveštaja o kontroli trošenja sredstava u kampanji, kaže Nenadić.

Kako se navodi u rešenju Agencije, odgovorno lice ispred SNS-a sa kojom se komuniciralo u toku postupka, bila je članica stranke i zamenica direktora Kancelarije za KiM Dušica Nikolić.

Jedan od njenih pravnih zastupnika, advokat Dragan Ivanović nije za Danas želeo da komentariše rešenje Agencije. Kako je rekao, trenutno je na bolovanju i nije imao prilike da vidi rešenje.

Paralelno sa postupkom pred Agencijom za sprečavanje korupcije, predmet “kol centar SNS-a” postoji i u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu. Krivičnu prijavu ovom tužilaštvu podneli su članovi Zeleno-levog fronta Đorđe Pavićević i Jelena Jerinić.

Prijava obuhvata Milenu i Jelenu Marković koje vode agenciju M&J Lady, Miloša Vučevića, predsednika SNS-a, ali i Stefana Milića i Ognjena Kočevića iz CEROB-a. Prijavom su obuhvaćena i N.N. lica iz Ministarstva državne uprave koji su odgovorni za vođenje biračkog spiska.

Prijava ih tereti da su počinili krivično delo davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, zatim neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka, povreda ravnopravnosti i neuplaćivanje poreza po odbitku.

Jelena Jerinić u kratkoj izjavi za Danas ističe da je u toku dana pozvala tužilaštvo i da je informisana da su iz tužilaštva policiji poslali zahtev za prikupljanje obaveštenje.

Danas je od Prvog osnovnog tužilaštva dobio nešto precizniji odgovor. Oni su, naime, po prijemu krivične prijave istu najpre prosledili Višem tužilaštvu u Beogradu ne bi li se izjasnili o nadležnosti. Kada su im prijavu iz Višeg vratili u osnovno tužilaštvo, prosleđen je nalog policiji da prikupi sve relevantne podatke.

Danilo Šuković, nekadašnji član Saveta za borbu protiv korupcije, ističe je iluzorno očekivati bilo kakvo rešenje Agencije koje ne bi odgovaralo predstavnicima vlasti.

– Zvuči poražavajuće, ali je pisanje žalbi i ulaganje prigovora čisto gubljenje vremena. Sve te odluke su već donete. Predstavnike tih institucija uopšte ne zanima kredibilitet u očima javnosti, već samo kako da služe predstavnicima jednog autokratskog režima, naglašava Šuković dodajući da je u konkretnom slučaj stvar dovedena do apsurda upravo zbog postojanja snimka.

A osim što postoji snimak, postoji i nešto što je u današnjoj Srbiji još uverljivije – izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Naime, nakon što je CINS objavio tekst, Vučić nije negirao da kol centar postoji, niti da radi za SNS.

„To naravno nije kažnjivo…Šta je u tome problem? A kako vi mislite da ne čujete nikada građane, da ne razgovarate sa građanima, već da samo postavite kameru ispred sebe i da se obraćate sebi i da kažete sad vam ja kažem ovako ili onako i to je to. To je deo ozbiljne kampanje u svakoj zemlji na svetu i ništa više od toga”, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari