Komisija za žalbe Saveta za štampu: Portali Objektiv.rs i Hypetv.rs prekršili Kodeks novinara izveštavanjem o K. K. 1Foto: D.J.

Komisija za žalbe Saveta za štampu ocenila je danas da su Srbije u tekstovima o tome da je maloletni K. K, koji je počinio masovno ubistvo u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, pokušao da pobegne iz psihijatrijske ustanove.portali Objektiv.rs i Hypetv.rs prekršili Kodeks novinara

Član Komisije Zlatko Čobović podneo je žalbu Komisiji zbog tekstova „Maloletni masovni ubica sa Vračara pokušao da pobegne: Sprečili ga u poslednjem trenutku“ na portalu Objektiv.rs i „Šok na psihijatriji! Ubica sa Vračara pokušao da pobegne! Kostu sprečili u poslednjem trenutku“.

Kako je rečeno na sednici Komisije, tekstovi su preuzeti sa portala Informer, koji je obrisao tekst nakon što je policija demantovala te informacije.

Članica Komisije Olivera Milošević rekla je da mediji ne smeju da objavljuju informacije koje izazivaju strah, a sa njom se saglasio Dragan Đorđević, koji je rekao da to izgleda kao informacija čiji je cilj bio upravo ono što je u Kodeksu zabranjeno – da novinar ne sme među ljude unositi neopravdani strah.

Nadežda Budimir rekla je da je reč o pokušaju da se medijski profitira na stravičnom zločinu, a Vida Petrović Škero ocenila je da je to grubo kršenje Kodeksa i pitala gde je moral urednika koji objavljuju takve naslove.

U žalbi jednog od organizatora protesta u Gornjem Milanovcu Damira Agovića protiv GM Presa zbog toga što je preneo saopštenje Asocijacije kulturnih građana, Komisija je ocenila da je Kodeks povređen u delovima koji govore o zabrani diskriminacije i u delu koji kaže da ekonomski ili politički interesi ne smeju da utiču na uređivačku politiku.

Agović je naveo da je to saopštenje nepostojećeg udruženja, koje nije registrovano, i da se organizatori i učesnici protesta diskriminišu na osnovu mesta porekla.

Tamara Skrozza i Filip Švarm ocenili su da se objavljivanjem takvog saopštenja redakcija direktno svrstala na političku stranu i da takvo saopštenje ne bi objavili profesionalni mediji, dok se Jelka Jovanović protivila tome da tekst treba osuditi zbog toga što je udruženje neformalno.

Komisija je izglasala da u žalbi kompanije SBB protiv teksta portala TeleSrbija „Na predlog TeleSrbija RATEL pokrenuo postupak protiv preko 10 operatora zbog kršenja ZEK“ nema povrede Kodeksa, smatrajući da je žalbu trebalo uputiti nekom drugom telu.

Članovi Komisije su istakli da o tome da li je tekst istinit ili ne odlučuje sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari