Komitet za zaštitu novinara: Vlasti u Srbiji da sprovedu brzu i temeljnu istragu o pretnjama Danasu 1Danas novine Foto: Aleksandar Roknić/ Danas

Vlasti Srbije treba da sprovedu brzu i temeljnu istragu o pretnjama upućenim zaposlenima u listu Danas, privedu počinioce pravdi i obezbede bezbednost novinara, saopštio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

CPJ na svom sajtu navodi da je u nedelju, 6. novembra, nepoznato lice sa imejl adrese pod nazivom „preteći mejl” poslalo je poruku sa naslovom „beogradski Šarli Ebdo” Dragoljubu Petroviću, glavnom i odgovornom uredniku lista Danas, preteći novinarima, urednicima i kolumnistima sa „salvom metaka“ zbog svoje uređivačke politike, navodi Danas, Radio Slobodna Evropa i Ana Bellotti Družijanić, direktorka digitalnog razvoja u Danasu, koja je komunicirala sa CPJ putem imejla.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) podsća da su u januaru 2015. godine, teško naoružani napadači sa kapuljačama napali parisku kancelariju satiričnog časopisa Charlie Hebdo, ranivši 11 ljudi i ubivši 12, uključujući osam novinara.

To lice je pomenulo izveštavanje Danasa o Kosovu, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta Bosne i Hercegovine, državama koje su nekada pripadale bivšoj Jugoslaviji, prema ovim izveštajima i imejlu, koji je objavio sajt Cenzolovka.

U imejlu su takođe navedeni konkretni novinari i kolumnisti koji rade za Danas (Snežana Čongradin, Aleksej Kišjuhas, Nenad Kulačin, Teofil Pančić, Nikola Samardžić, Marko Vidojković) i dva novinara — bosanskohercegovački kolumnista Dragan Bursać i srpski radijski voditelj Daško Milinović — koji nisu zaposleni Danasa. U mejlu su ovi novinari nazvani „neprijatelji srpskog naroda“ i „izdajnici“. Bursać je 2021. godine dobio pretnju smrću, a dvojica neidentifikovanih muškaraca su Milinovića koristili biber sprej dok je išao na posao.

Tužilaštvo u Beogradu naložilo je istragu, policija je obećala da će pojačati patrole oko redakcije, a policija je zamolila novinare da se jave ako primete nešto sumnjivo, piše Danas.

„Dobro je to što su vlasti u Srbiji brzo reagovale na pretnje koje je nepoznata osoba uputila redakciji dnevnog lista Danas i što su pojačale patrole oko redakcije“, rekao je Atila Mong, predstavnik CPJ-a za Evropu i dodao: „Vlasti moraju da obezbede bezbednost novinara koji tamo rade, da slučaj bude temeljno istražen i da pretnje novinarima ne prođu nekažnjeno.

Bojan Cvejić, glavni i odgovorni urednik sajta Danas.rs, rekao je da oni koji se ne osećaju bezbedno mogu da rade na od kuće. Takođe je rekao da novinari Danasa često dobijaju preteće poruke, ali je ovaj mejl poslao neko ko je upoznat sa njihovim radom.

U aprilu 2022, zaposleni u Danasu su primili brojne pretnje smrću putem e-pošte, aplikacije za razmenu poruka i komentara na svojim stranicama na društvenim mrežama i sa anonimnih i sa imenovanih naloga. Poruke su upućivane na citat Mahatme Gandija koji je Danas objavio na Instagramu i glasi „Istina, a ne Bog“. U porukama se navodi da je Gandijev citat uvreda za hrišćane uoči pravoslavnog Uskrsa 24. aprila.

CPJ je mejlom poslao pitanja Odeljenju za štampu MUP-a Srbije, koje nadgleda policiju, ali nije dobio nikakav odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari