Kon: Nisam video svoj lik u kampanji SNS 1

Društvenim mrežama u Srbiji juče je kružio reklamni poster Srpske napredne stranke na kojem se, pored predsednika Aleksandra Vučića, vide i članovi Kriznog štaba – epidemiolozi Predrag Kon i Branislav Tiodorović, kao i direktor Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović.

Poster je uveličana fotografija sa jedne od konferencija za novinare tokom vanrednog stanja. Lekare smo pitali da li su dali saglasnost naprednjacima da se njihova lica nađu na reklami, uz zaokruženi broj jedan i slogan „Za našu decu“.

Ni Tiodorović ni Stevanović nisu odgovarali na poruke i pozive Danasa, dok je Predrag Kon poručio da nigde nije video svoj lik u reklamnoj kampanji.

Posteri su navodno uslikani na jednom zidu u Nišu, međutim, u SNS-u kažu da oni nisu deo njihove izborne kampanje.

– To nije naš plakat, jer mi nemamo plakate – istakla je za Danas Vladanka Malović, šefica Informativne službe SNS-a.

Da li su plakati delo nekog lokalnog naprednjačkog entuzijaste, bilo da postoje ili ne, činjenica je da je predsednik Srbije sve vreme borbe sa epidemijom korona virusa koristio lekare i u svoje predizborne aktivnosti.

– Vučić je borbu sa kovidom 19 beskrupulozno zloupotrebljavao koristeći sve, pa i lekare. Setimo se kako je delio respiratore po Srbiji i podučavao zdravstvene radnike kako se oni koriste. Pristojan svet se toga stidi, ali Vučić zna kome se obraća i to kod njegovih birača prolazi – ocenjuje za Danas epidemiolog Zoran Radovanović.

On dodaje da je u toj kampanji moralnost ispod svakog nivoa. Prema njegovim rečima, lekari, ukoliko žele, mogu da iskažu svoju političku opredeljenost.

– Reč je o njihovom pravu, za koje preuzimaju odgovarajuću moralnu odgovornost – naglašava Radovanović.

Predsednik Sindikata Lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić takođe se slaže da predsednik Srbije koristi medicinsku struku za svoje predizborne reklamne aktivnosti.

– Već se kolege bune zbog spota gde koleginica u uniformi promoviše SNS. Kako se izboriti protiv toga u Srbiji – pita Panić.

Podsetimo, u dvorištu KBC „Zvezdara“, u vreme dok je ova ustanova bila kovid bolnica, sniman je spot za promociju vladajuće stranke na predstojećim izborima, a glavni protagonista je Teodora Beljić Živković, načelnica endokrinologije i redovna profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

– Tokom poslednjih godina mnogo je investirano u zdravstvo, renoviranje objekata, nove bolnice, oprema… Veća plata zdravstvenih radnika, pa naši ljudi više ne moraju da „idu vani“. A sad ova poslednja kovid infekcija je pokazala koliko je našem predsedniku važno zdravlje građana. To što smo postigli fantastičan rezultat, bolje nego u Evropi, mene ubeđuju da naš predsednik zaista misli o našem zdravlju i zato je moje opredeljenje da ću da glasam za Srpsku naprednu stranku – poručila je profesorka u promotivnom spotu SNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.