Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) potpomognuta sa dva kandidata sa liste Bošnjački preporod, juče je konstituisala novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (Nacionalni savet Bošnjaka). Za predsednika je izabran profesor Mevlud Dudić, rektor Internacionalnog univerziteta, potpredsednici su Emir Elfić, ekonomista i savetnik gradonačelnika Novog Pazara, i Zehnija Bulić, profesor srpskog jezika i književnosti i kandidat liste Bošnjački preporod. Samir Tandir, portparol Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, izabran je za predsednika Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća.


U prvom delu sednicom je predsedavao Petar Antić, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Ispostavilo se da je sporan broj prisutnih i mandati dvojice kandidata sa liste Bošnjački preporod Zehnije Bulića i Hida Mustafića. Prema poslovniku o radu za konstituisanje Nacionalnog saveta trebala je dvotrećinska većina, odnosno od 35 većnika da prisustvuje 23. U sali je bilo 19 – 17 kandidata BKZ i dva Bošnjačkog preporoda.

– Nacionalni savet Bošnjaka nije konstituisan, jer su se pojavili predstavnici jedne liste – Bošnjačke kulturne zajednice. Postoje mogućnosti za dalje konsultacije, ukoliko to ne uspe postoje zakonske mere – rekao je Antić nakon izlaska iz sale. Sednicom je nastavio da predsedava muftija Muamer Zukorlić, nosilac liste BKZ, ocenio je da je Poslovnik promenjen uoči jučerašnjeg zasedanja i „važi samo za Bošnjake jer smo taoci između dva ministra i Vlade Srbije“.

– Ovo je brutalno kršenje zakona i demonstriranje političke volje na dva načina. Prvo je promena navodnog Poslovnika, a drugo je falsifikovanje ostavki ljudi sa liste Bošnjački preporod. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je dobilo nalog da opstruira konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog saveta zato što je na izborima pobedila BKZ – ocenio je muftija Zukorlić. Za novoizabranog predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća Dudića izbori su „završena priča. Nije im odgovarala pobeda BKZ, pa ni ovaj način konstituisanja“.

Zehnija Bulić, novoizabrani potpredsednik BNV, rekao je da ostavku nije potpisao i da je njegov potpis falsifikovan. Istakao je da je u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava 5. jula dao izjavu da prihvata mandata i da „svaki pokušaj da se u moje ime da nekakva ostavka prevara“. Bulić je najavio krivične prijave protiv NN lica zbog falsifikovanja potpisa i Ministarstva zato što je to prihvatilo uprkos izjavi koju je dao. Većnici Bošnjačke liste su doneli odluku da ne učestvuju u radu konstitutivne sednice.

– Nijedna lista nije imala većinu i mi nismo hteli da učestvujemo. Žao mi je što nije došlo do konstituisanja i sve smo uradili da dođe do postizanja nacionalnog konsenzusa – rekao je Esad Džudžević, nosilac Bošnjačke liste. 

LDP optužuje Ministarstvo

Poslanik LDP Kenan Hajdarević optužio je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava da je prekršilo odredbe Zakona o nacionalnim savetima sprečavajući da se nacionalni savet Bošnjaka konstituiše po pravilima koja su važila za ostale nacionalne manjine. On podseća da su saveti nacionalnih manjina konstituisani prostom, a da je za bošnjački izmenjen pravilnik tako što je uvedena odredba o dvotrećinskoj većini. S. B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari