Vladislav Stojanov (27) iz Ćustendila priveden je u tamošnju policijsku stanicu jer je navodno 22. septembra na Srpsko-bugarskom saboru koji je održan u ovom pograničnom bugarskom gradu zapalio zastavu Republike Srbije, rekao je novinarima Ivan Nikolov iz Kulturno-informativnog centra (KIC) u Bosilegradu. Ovu informaciju novinaru Danasa nezvanično su potvrdili i u Policijskoj upravi u Vranju, uz obrazloženje da „oni nisu reagovali jer se incident desio na teritoriji druge države“.


– Nepotrebno je dizati tenzije i rušiti dobre komšijske odnose – kaže za Danas predsednik Opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev, koji „ne isključuje mogućnost da se paljenje zastave desilo, ali da to ne može da pokvari utisak o saboru koji je protekao u znaku dobrosusedskih odnosa dve pogranične opštine“.

Nikolov pak navodi da je „paljenje zastave Srbije usledilo nakon provokacije grupe srpskih mladića koji su imali vidno istaknuta srpska obeležja“.

– Ovo može da se tumači i kao odgovor na činjenicu da srpska policija prošle godine nije dozvolila aktivistima partije ATAKA iz Bugarske da prisustvuju obeležavanju 91 godine Nevskog sporazuma u Bosilegradu – navodi direktor KIC-a u Bosilegradu.

Za predsednika opštine Bosilegrad ovo je samo „pokušaj pojedinaca da se kroz političke aktivnosti eksponiraju u javnosti, što ne doprinosi mirno suživotu“.

Prošle godine delegacija Republike Bugarske položila je vence na spomen-obeležje Vasilu Levskom u centru Bosilegrada, a skup nije održan jer predstavnicima bugarske partije ATAKA nije bio dozvoljen dolazak u ovu opštinu iz Sofije.

Srpsko-bugarski sabor se održava svake godine i predstavlja tradicionalnu kulturno-turističku manifestaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari