"Korona priča" u Srbiji nije završena: Koliko su porasle kovid brojke u Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Zaječaru, Šapcu, Novom Pazaru, Nišu i Vranju 1Foto: Beta/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO

U poslednjih sedam dana, od 16. do 22. juna, u Srbiji je, prema zvaničnim podacima, otkriveno ukupno 2.625 novih slučajeva korone, odnosno toliko je osoba bilo pozitivno na testu za detekciju virusa.

Primera radi, 16. juna bilo ih je 337, dok je juče ta brojka iznosila 480. I laicima je jasno da se „nešto dešava“ i da broj inficiranih raste, ne samo u Srbiji, već i u ostalim delovima sveta.

Tome u prilog ide činjenica da je početkom juna stigla upozoravajuća vest iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koja je, reklo bi se, prošla nezapaženo.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus, 4. juna, je upozorio da je sasvim realno da se pojavi novi, mnogo opasniji soj korona virusa, koji će biti otporan na sadašnje vakcine.

On je istakao da su u SZO zabrinuti zbog negativnih kretanja u nekim regionima i naveo da se broj smrtnih slučajeva zbog kovida povećava u Africi i zapadnom Pacifiku.

Još je isuviše rano da proglasimo kraj pandemije, kazao je Gebrejezus, i dodao da je u ovom trenutku veoma teško predvideti na koji način će se virus menjati.

"Korona priča" u Srbiji nije završena: Koliko su porasle kovid brojke u Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Zaječaru, Šapcu, Novom Pazaru, Nišu i Vranju 2
Foto: EPA-EFE/FABRICE COFFRINI

Naravno da tu nije stavljena tačka. Baš kao i u svetu, epidemiolozi u Srbiji upozoravaju da naša „korona priča“ nije završena, a da li nas čeka isti scenario kakav smo imali od jula do kraja 2021. godine kada su brojevi na dnevnom nivou vrtoglavo rasli, ostaje da se vidi.

Trenutno je činjenica da od severa do juga Srbije ima inficiranih, a u Subotici je situacija označena kao – nesigurna.

U Subotici epidemiološka situacija – nesigurna

Poslednjih sedam dana, odnosno do juče, u Subotici je registrovano 12 novih slučajeva kovida, tako da se broj inficiranih popeo na 41.

Kako objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, u poslednjih nekoliko dana je primetan blagi porast novoobolelih, zbog čega se trenutna epidemiološka situacija u gradu definiše kao nesigurna.

“Imali smo dana sa nulom, jednim ili dvoje obolelih, pa smo došli na pet, što jeste neki pomak naviše. Zbog toga sada imamo aktivno obolelu 41 osobu u Subotici, a uspeli smo da se spustimo na 20. Apsolutno gledano, to je malo, ali relativno je povećanje. Zato i govorimo o nesigurnoj epidemiološkoj situaciji, jer to je ona koja za kratko vreme može da se pogorša”, objašnjava dr Bohucki i dodaje da su razlozi za povećanje broja obolelih opuštanje građana koji misle da je završena priča u vezi sa koronom.

“Istina je da je preporuka da se ne koriste maske, ali u zdravstvenim ustanovama bi trebalo jer je to mesto gde će se naći obolela i zdrava osoba”, kaže dr Bohucki.

On naglašava da sve inficirane osobe, za sada, nisu putovale nego je do zaražavanja došlo ovde.

“Maska i higijena ruku su na prvom mestu”, poručuje dr Nebojša Bohucki.

U Novom Sadu ima inficiranih, vakcinacija zamrla

Tokom prethodnih nedelju dana u Novom Sadu su na korona virus bile pozitivne 104 osobe. U tom gradu je u utorak pozitivno na testu bilo ukupno 11 pacijenata, prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

U istom vremenskom periodu, najveći broj zaraženih zabeležen je prošlog četvrtka, kada je pozitivan rezultat na testu imalo 28 Novosađana.

U strukturi obolelih dominiraju nevakcinisane osobe svih uzrasta, napominju iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Oni ističu da u narednom periodu treba posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi, kao i podizanju obuhvata vakcinacijom.

Međutim, zbog pada interesovanja za vakcinaciju, svi vakcinalni punktovi u gradu van Doma zdravlja su zatvoreni.

Od kraja maja, vakcinacija se sprovodi jedino u okviru Doma zdravlja na Novom naselju, na bulevaru Slobodana Jovanovića 9.

"Korona priča" u Srbiji nije završena: Koliko su porasle kovid brojke u Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Zaječaru, Šapcu, Novom Pazaru, Nišu i Vranju 3
Foto: Z.S.M.

Blago povećanje u Zrenjaninu

U Zrenjaninu su u poslednjih nedelju dana registrovana 23 nova slučaja infekcije korona virusom, podaci su tamošnjeg Zavoda za javno zdravlje.

Kako oni ukazuju, to je blago povećanje broja slučajeva jer je u periodu od 7. do 13. juna bilo 15 novih zaražavanja.

Epidemiolozi kažu da to nije razlog za zabrinutost. Zanimljivo je da je 23 slučaja zaraze bilo i od 24. do 30. maja.

Vakcinacija protiv korone u Zrenjaninu je potpuno zamrla. Samo troje građana ovog grada primili su prvu dozu u prethodnih sedam dana.

U Zaječaru veći broj pregleda

U Zaječaru, kako nadležni tvrde, u poslednjih nedelju dana primećuje se porast broja pacijenata koji se javljaju na pregled zbog simptoma koji lične na infekciju korona virusom.

– Za nedelju dana od petnaestak slučajeva dnevno, došli smo do toga da smo juče pregledali 34 osobe. Dobro je što broj novooboleli ne raste i kreće se oko tri ili četiri dnevno. Ima bolesnih koji imaju temperaturu i simptome kovida, ali to su infekcije koje daju sličnu kliničku sliku – navode za Danas u ZC Zaječar.

U Šapcu porast broja inficiranih

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Šabac, od 13. do 19. juna, na teritoriji Mačvanskog okruga potvrđeno je 60 pozitivnih uzoraka na kovid, što je za 30 više u odnosu na prethodnu sedmicu.

Samo na teritoriji grada Šapca, u poslednjih sedam dana registrovana su 32 nova slučaja zaraze, što je za 20 više u odnosu na pre sedam dana.

– Epidemiološka situacija u Mačvanskom okrugu je stabilna i pod kontrolom. Jeste registrovan povećan broj novih slučajeva zaražavanja, pozitivnost je 3,9 odsto sa 60 obolelih na nedeljnom nivou, ali nema epidemijskog javljanja obolelih po opštinama, već je reč o pojedinačnim slučajevima – kaže za Danas pomoćnica direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac dr Dragana Radojičić.

Ona je zamolila građane da budu odgovorni i da vode računa o svom zdravlju, a u slučju oboljevanja, zaštite sve oko sebe nošenjem maske preko nosa, usta i brade.

U Novom Pazaru korone nije bilo dve nedelje, pa se vratila

Iako korone u Novom Pazaru nije bilo dve nedelje, počeli su da se javljaju slučajevi od pre nekoliko dana, otkako je Zavod za javno zdravlje registrovao tri osobe inficirane ovim virusom.

Kako kažu u Zavodu, te osobe imaju lakše simptome i nije im potrebno bolničko lečenje.

Lekari ističu da u narednim danima očekuju porast broja inficiranih, pogotovo zbog dolaska velikog broja ljudi iz inostranstva i povratka sa letovanja, „ali veruju da situacija neće biti alarmantna jer novi sojevi korona virusa ne izazivaju teže kliničke slike“.

"Korona priča" u Srbiji nije završena: Koliko su porasle kovid brojke u Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Zaječaru, Šapcu, Novom Pazaru, Nišu i Vranju 4
Branislav Tiodorović, Foto: screenshot

U Nišu od početka meseca broj novozaraženih blago raste

Broj novozaraženih od kovida 19 u Nišu od početka ovog meseca blago raste, mada je bilo dana koji demantuju takvu tendenciju, podaci su niškog Doma zdravlja.

U Univerzitetskom kliničkom centru Niš i Kovid bolnici Kruševac, kojom taj UKC upravlja, međutim, od početka ovog meseca broj hospitalizovanih pacijenata porastao je za više od 50 odsto, ali je i dalje neuporedivo niži nego u vreme kada je epidemija bila u jeku.

„Broj zaraženih lagano raste, i to je očekivano, ali trenutno stanje nije ni na koji način alarmantno. Variranje broja novozaraženih ne predstavlja nikakav signal za uzbunu“, rekao je tim povodom epidemiolog Branislav Tiodorović novinarima u Nišu.

U Domu zdravlja su saopštili da je 21. juna registrovano 13 pozitivnih pacijenata na korona virus, a u kovid ambulantama pregledano ukupno 200 pacijenata.

U niškom UKC i kruševačkoj kovid bolnici prekjuče su bila hospitalizovana ukupno 24 pacijenta – devet u Nišu, a 15 u Kruševcu, što je neuporedivo manje nego u vreme kada je epidemija bila intenzivnija.

UKC Niš je, inače, sredinom septembra prošle godine prestao da objavljuje broj preminulih u tim ustanovama, nakon što su njihovi zvanični podaci ukazali da je stopa smrtnosti u kovid bolnici Kruševac najveća u Srbiji.

Niški UKC je pritom nastavio da saopštava podatke o broju pacijenata u najtežem stanju koji su priključeni na respirator.

Prema zvaničnim podacima, takvih pacijenata je u niškom UKC i Kovid bolnici Kruševac u toku ovog meseca dnevno bilo od jednog do troje.

U Vranju ništa alarmantno

Prema podacima iz ZC u Vranju i Kovid ambulante, u poslednjih nedelju dana registrovano je sedam slučajeva novoinficiranih.

Radi se o lakšim slučajevima, potvrđeno je Danasu u ovoj regionalnoj zdravstvenoj ustanovi.

Epidemilog u Zavodu za javno zdravlje u Vranju (ZJZ) dr Slađan Stanković aktuelnu epidemiološku situaciju ocenju kao „stabilnu bez aktuelno mogućih novih slučajeva obolevanja“.

„S obzirom na to da je tek dva procenata od testiranih građana pozitivno na koronu možemo govoriti o smirivanju pandemije na ovom području. Uvid u kliničku sliku pozitivnih pacijenata govori nam da se radi o lakšim oblicima infekcija respiratornih organa, što ukazuje na određeni kolektivni iminitet koji je postignut“, navodi dr Stanković za Danas.

Prem njegovom mišljenju i „da dođe do porasta broja novozaraženih ne treba očekivati onu snagu virusa koju smo imali u ranijem periodu“.

Za Stankovića je najvažnije primenjivati epidemiološke mere da bi se bi se smanjili „svi mogući rizici od uvoza virusa koji ima i dalje svoje mutacije“.

Kakvo nas leto čeka

Kakvo nas leto čeka i da li su svi od medija do zdravstvenih vlasti prerano zaboravili na koronu pitanje je na koje je moguće dati jedino odgovor u domenu spekulacije, smatra epidemiolog dr Predrag Đurić.

„Za razliku od zemalja sa visokoprofesionalnim javnim zdravstvom i odgovornim zdravstvenim vlastima, za Srbiju je nemoguće davati bilo kakva predviđanja zasnovana na činjenicama, a ne na špekulacijama“, kaže, između ostalog, dr Đurić.

On, međutim, navodi da poslednji porast broja obolelih i umrlih donosi nove neizvesnosti.

„Sve više će rasti broj građana koji mogu da se inficiraju, mada se zasad pretpostavlja da klinička slika kod novih podvarijanti ne bi trebalo da bude teža u odnosu na prethodne. Ipak, to znači desetine, stotine i hiljade umrlih, iako oni čine mali procenat od inficiranih, uz sve značajnije opterećenje zdravstvene službe“, upozorava sagovornik Danasa.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari