Kosovo: Vjosa Osmani poziva na prekid štrajka prosvetara 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani zatražila je od nastavnika da od ponedeljka prekinu štrajk, jer kako je kazala, ne bi trebalo kršiti pravo dece na obrazovanje dok se dijalogom ne dođe do rešenja njihovih zahteva.

Ocenila je na konferenciji za novinare da je u interesu svih da se što pre pronađe rešenje za novonastalu situaciju i da se štrajkovi zamene kontinuiranim dijalogom.

Prethodno danas Osmani se sastala sa predstavnicima roditelja učenika, predsednikom Asocijacije opština Kosova i predstavnicima Ujedinjenog sindikata obrazovanja Kosova, od kojih je čula njihove zahteve.

Osmani je kazala da bi novi finansijski paket koji je Vlada predstavila trebalo da uspostavi osnov za pokretanje socijalnog dijaloga.

„Želim da istaknem da ne treba kršiti ustavno pravo dece na obrazovanje. Moramo udružiti snage da poboljšamo kvalitet našeg obrazovanja“, rekla je Osmani.

Naglasila je da „u interesu dece, učenje mora početi odmah“.

Rekla je da ceni novi finansijski paket Vlade kao mere koje pomažu različitim kategorijama društva, te zamolila sindikate da sagledaju taj paket.

„Dugoročno rešenje biće pronađeno tek nakon usvajanja Zakona o platama“, rekla je Osmani.

Na poziv Unije sindikata Kosova i strukovnih sindikata 25. avgusta je počeo generalni štrajk zaposlenih u javnom sektoru.

Oni zahtevaju dodatnih 100 evra mesečno do donošenja i početka primene Zakona o platama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari