Kosovski institut pravde: Specijalni sud neefikasan u ostvarivanju svoje misije 1Priština Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski institut pravde ocenio je danas da je Specijalni sud u Hagu neefikasan u ostvarivanju svoje misije.

U izveštaju o monitoringu rada Specijalnog suda se navodi da se, u poređenju sa Haškim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, vidi velika razlika u preduzimanju mera između te dve institucije.

„Dok je u prvom samo godinu dana nakon osnivanja podignuta prva optužnica, Specijalnom sudu je bilo potrebno skoro pet godina od osnivanja da podigne prve optužnice, ne računajući tu i vreme od stvaranje Posebne istražne komisije koja je funkcionisala u okviru Specijalnom tužilaštva Kosova od 2011 godine“, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da dok je u Specijalnom sudu prvo suđenje počelo 15. septembra 2021 godine, šest godina nakon osnivanja, dotle je u Haškom tribunalu za osam godina u prvom stepenu okončano osam slučaja.

U pritvoru Specijalnog suda u Hagu su bivši visoki zvaničnici OVK, Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžepi Seljimi.

Iako su u pritvoru od novembra 2020. godine, suđenje protiv ove četvorke za krivična dela ratnog zločina još nije počelo.

U međuvremenu, dvojica najviših zvaničnika Organizacije veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj su zbog ometanja pravde osuđeni na po četiri i po godina zatvora.

Na neefikasnost Specijalnog suda je ukazao i predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca koji je prošle nedelje posetio pritvorene u Hagu, dok je trenutno u poseti sudu i delegacija poslanika komisije za ljudska prava kosovskog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari