"Neće biti 'konzervirana'": Oglasilo se Ministarstvo zdravlja o kovid bolnici u Kruševcu 1Kovid bolnica Kruševac: Fonet/ Instagram

Kovid bolnica u Kruševcu je prestala sa radom, ali neće biti konzervirana, već će se u taj objekat preseliti deo kruševačke Opšte bolnice i otvoriti posebno odeljenje za palijativnu negu, saopšteno je u Ministarstvu zdravlja za Danas.

U Ministarstvu su kazali i da će svih 545 zaposlenih ovoj bolnici biti premešteno u zdravstvene ustanove u kojima imaju boravište.

Odgovori Ministarstva na pitanja Danasa stigli su nakon našeg jučerašnjeg teksta u kojem se navodi da se u dopisu Univerzitetskog kliničkog centra Niš, koji upravlja kruševačkom Kovid bolnicom, upućenom Ministarstvu u aprilu ove godine, pominje mogućnost da će ta bolnica biti “konzervirana”.

Niški UKC je istovremeno sa dostavljanjem tog dopisa Danasu, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, potvrdio pisanje našeg medija da ta Kovid bolnica duže od tri meseca nema nijednog (hospitalizovanog) pacijenta, a da svi zaposleni na neodređeno vreme, kojih je kako se zvanično navodi 545, za to vreme primaju plate.

„Na osnovu procene Instituta za javno zdravlje Srbije ‘Dr Milan Jovanović Batut’, doneta je odluka o prestanku rada Kovid bolnice u Parunovcu (naselje u Kruševcu, prim. aut.), ali ona neće biti konzervirana, već će se u nju preseliti deo Opšte bolnice Kruševac i biće otvoreno posebno odeljenje za produženo lečenje i negu, uključujući i palijativno zbrinjavanje i negu. Dogovoreno je da se izmeni Uredba o planu mreže zdravstvenih ustanova i da se uveća broj postelja, kako za akutno lečenje, tako i za produženo lečenje i negu za Opštu bolnicu Kruševac“, navelo je Ministarstvo u odgovoru.

"Neće biti 'konzervirana'": Oglasilo se Ministarstvo zdravlja o kovid bolnici u Kruševcu 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

U njemu se dodaje da će se nakon usvajanja izmene ove Uredbe „izmeniti i kadrovski planovi onih zdravstvenih ustanova u kojima će to biti neophodno, kako bi se svi zaposleni u Kovid bolnici u Parunovcu premestili u zdravstvene ustanove u mestima u kojima imaju boravište“.

Povodom rešavanja ove situacije održano je „više sednica“ Komisije za kadrove zdravstvenih ustanova pri Ministarstvu, a ono je organizovalo i „više sastanaka“ sa zaposlenima u toj Kovid bolnici, kao i direktorima kruševačkog Zavoda za javno zdravlje i Opšte bolnice.

U “aprilskom” dopisu v. d. direktora UKC dr Zorana Perišića resornoj ministarki dr Danici Grujičić se, inače, traži da Ministarstvo zauzme stav o radnicima kruševačke Kovid bolice, s obzirom da se “promene u njenom statusu očekuju u bliskoj budućnosti”.

”Ukoliko Kovid bolnica Parunovac prestane sa radom, postavlja se pitanje raspoređivanja ovog kadra, koji broji 120 doktora medicine i 425 medicinskih sestara/tehničara… S obzirom na činjenicu da novi kadrovski plan još uvek nije dostavljen od strane Ministarstva zdravlja, kao i na činjenicu da je najavljeno konzerviranje Kovid bolnice Parunovac, predlažemo da nam date instrukcije za postupanje sa medicinskim kadrom ove bolnice. Do dobijanja konkretnih instrukcija, odnosno do dostavljanja kadrovskog plana, bićemo jedino u prilici da ponudimo svim zaposlenima u ovoj bolnici zaključivanje aneksa ugovora o radu radi privremenog premeštanja na rad u UKC Niš”, navodi se u njemu.

"Neće biti 'konzervirana'": Oglasilo se Ministarstvo zdravlja o kovid bolnici u Kruševcu 3
Zoran Perišić: Foto FoNet/Kostadin Kamenov

Prema dostavljenim podacima UKC-a, u Kovid bolnici u Kruševcu u jeku epidemije zaposleno je na neodređeno vreme 113 lekara- od kojih samo 18 ima specijalizaciju, kao i 359 medicinskih sestara i tehnicara, i 68 radnika ostalih medicinskih službi. Samo 172 zaposlena imaju prebivalište na teritoriji Nišavskog okruga, dok većina živi u Kruševcu i drugim opštinama, koje su od UKC-a udaljene i po 80 kilometara.

U maju, junu i julu ove godine kruševačka Kovid bolnica nije imala nijednog hospitalizovanog pacijenta, a zaposleni su obavili šest ambulantnih pregleda, po tri u maju i junu. Prošlog meseca u bolnici nije bilo ni pacijenata ni ambulantnih pregleda, podaci su te niške ustanove.

Zaposleni su neko vreme “uzalud” dolazili na posao, neki su radili na održavanju opreme, bolnica je čišćena, sterilisana i privremeno konzervirana, a onda  su usledili godišnji odmori.

Od samog otvaranja ove Kovid bolnice, u decembru 2020. godine, sa 500 postelja poluintenzivne i intenzivne nege, u delu javnosti su se čule primedbe da je njena izgradnja besmislena, tim pre što je relativno blizu niški UKC, sa značajnim kapacitetima, i u starom i u novom delu.

Neki od kritičara su predlagali da se takva bolnica, ukoliko već mora, izgradi u Nišu, a po prestanku epidemije postane Opšta bolnica, koju taj grad još uvek nema, već pacijente zbrinjava u Domu zdravlja i UKC-u, kao primarnoj i tercijarnoj ustanovi.

Prema dostupnim podacima, gradnja kovid bolnice u Kruševcu koštala je 37,7 miliona evra. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je krajem 2020. kazao da je oprema koštala još 9,5 miliona evra, hvaleći se operacionim i angio salama, te nabavljenim respiratorima i rentgen, EKG ili aparatima za dijalizu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari