Kragujevac dobio nagradu za najbolju lokalnu samoupravu 1Foto: V. G.

Grad Kragujevac jedna je od četiri jedinica lokalne samouprava koji je dobio nagradu za najbolju gradsku upravu u 2022. godini.

Kao najbolji Kragujevac se pokazao u oblasti Efikasnost i delotvornost, kao primer dobre prakse zbog uvođenja sistema prijave problema građana i pravnih lica putem softverske aplikacije eKGrađanin i veza sa aplikacijom lična karta mesnih zajednica.

EKGrađanin predstavlja centralizovan tiketing sistem u kome se evidentiraju svi problemi, primedbe i predlozi građana, kako bi se na njih odgovorilo.

Po rečima Sanje Tucaković, članice Gradskog veća za lokalnu samoupravu, ovo priznanje značajno je za Grad, ali još više za Kragujevčane, jer se na jedan sistematičan i organizovan način uključuju u donošenje odluka.

– Za ovo priznanje preporučila nas je ideja da se zahtevi i pitanja građana i saveta mesnih zajednica na sistematičan i organizovan način primaju u u jedinstven sistem. Bez obzira da li su dostavljeni elektronski, putem pošte ili direktno gradonačelniku, Gradskom veću ili službeniku Gradske uprave, svi prolaze kroz aplikaciju eKGrađanin, iz koje dalje sve što nije rešeno prelazi u aplikaciju lična karta mesnih zajednica, sortirano po prirodi problema, objašnjava Tucaković.

Preko ovih aplikacija, dodaje, prati se i da li je na zahteve i pitanja građana odgovoreno. Ukoliko problemi nisu rešeni u tom trenutku, uzimaju se u razmatranje za naredni period i na osnovu njih Kragujevac pravi planove i programe, čime građani imaju direktno učešće u odlučivanju.

Godišnje nagrade za najbolju gradsku upravu dodeljuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a Kragujevcu je kao jednom od pobednika pripala nagrada u iznosu od 2,5 miliona dinara.

U oblasti Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave najbolja je opština Sokobanja.

Prvo mesto za Odgovornost i vladavinu prava pripalo je Vranju, dok je u oblasti Ravnopravnost i anti-diskriminacija nagrada pripala Vrnjačkoj banji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari