Mirno spavaj nano, sve je pohvatano: Kragujevačka policija ostvarila bolje rezultate nego u isto vreme prošle godine 1Foto: Z. S. M.

 

U oktobru na području koje pokriva Policijska uprava u Kragujevcu gde se sem ovog grada nalaze još šest opština: Knić, Topola, Aranđelovac, Rača, Batočina i Lapovo nije bilo izvršenih teških krivičnih dela kao što su ubistvo, teško ubistvo, pokušaj ubistva i pokušaj teškog ubistva.

Početkom prošlog meseca, posle dužeg niza godina čelnici Policijske uprave u Kragujevcu održali su konferenciju za štampu na kojoj su izvestili javnost o kriminalitetu, javnom redu i miru, bezbednosti u saobraćaju na ovoj teritoriji za prvih devet meseci 2023. godine, a potom su nastavili da o svom radu izveštavaju medije na mesečnom nivou.

– Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave u Kragujevcu, tokom meseca oktobra 2023. godine održali su povoljno stanje bezbednosti na teritoriji Šumadije i ostvarili značajne rezultate rada, navodi se u njihovom izveštaju novinarima za prošli mesec.

U ovom periodu, po njihovoj mesečnoj analitici, u oblasti kriminala povećan je procenat rasvetljavanja krivičnih dela u odnosu na isti period prethodne godine, stanje u oblasti javnog reda i mira je stabilno i povoljnije, smanjen je broj prekršaja protiv javnog reda i mira, i nije bilo težih oblika narušavanja javnog reda i mira, dok je u oblasti saobraćaja evidentiran manji broj saobraćajnih nezgoda, kao i nezgoda sa povređenim licima.

Mirno spavaj nano, sve je pohvatano: Kragujevačka policija ostvarila bolje rezultate nego u isto vreme prošle godine 2
Foto: Z. S. M.

Tokom oktobra u u Šumadijskom okrugu nije bilo najtežih krivičnih dela ali da vidimo čega je bilo i koliko:

– Na području Policijske uprave u Kragujevcu u mesecu oktobru 2023. godine evidentirano je ukupno 155 krivičnih dela, a rasvetljeno je 68,75 odsto ovih krivičnih dela, što je za 7,64 odsto više u odnosu na oktobar 2022. godine, kada je rasvetljeno 61,11 odsto krivičnih dela, navodi se u njihovom izveštaju.

Od ukupnog broja krivičnih dela izvršenih na teritoriji Policijske uprave u Kragujevcu najveći broj krivičnih dela evidentiran je iz oblasti opšteg kriminala – 143, zatim privrednog kriminala- osam i četiri krivična dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala.

Uspešno su rasvetljena sva tri prijavljena krivična dela teška telesna povreda sa nepoznatim izvršiocem.
Najveći broj krivičnih dela su dela protiv imovine i to 67, od kojih je rasvetljeno 75 odsto krivičnih dela teška krađa i više od 66 odsto krivičnih dela krađa.

Krađa od 500.000 evra iz porodične kuće rešena za dan

U ovom periodu rad policijskih službenika obeležilo je efikasno rasvetljavanje serije krivičnih dela teška krađa i krađa.

Nakon temeljne istrage i rada na terenu, u saradnji sa Upravom kriminalističke policije, Službom za suzbijanje kriminala i Upravom za tehniku, policijski inspektori Policijske uprave u Kragujevcu, efikasnom i brzom akcijom identifikovali su i uhapsili četrdesetčetvorogodišnjeg muškarca iz Sombora, osumnjičenog da je na teritoriji Republike Srbije izvršio seriju teških krađa, kao i tešku krađu na području Kragujevca, kada je provalio u kuću jednog Kragujevčanina iz koje je ukrao veliku količinu nakita, čija se vrednost procenjuje na 500.000 evra.

Takođe, brzim i efikasnim radom rasvetljena je serija krađa, izvršenih na štetu tri Kragujevčanke.

Odeljenje za borbu protiv droga, na području ove policijske uprave, tokom prošlog meseca izvršilo je 23 zaplene, 11 zaplena više nego u istom periodu prethodne godine. Operativnim radom policije, zaplenjeno je oko 1,5 kilogram materije za koju se sumnja da je indijska konoplja namenjena daljoj prodaji, oko 62 grama amfetamina, oko 50 grama heroina i manja količina različitih opijata.

Mirno spavaj nano, sve je pohvatano: Kragujevačka policija ostvarila bolje rezultate nego u isto vreme prošle godine 3
Foto: Z. S. M.

– U narednom periodu nastavićemo sa intezivnim radom na suzbijanju krivičnih dela u vezi sa opojnim drogama, trudićemo se da naši rezultati budu još bolji, a sve u cilju da osiguramo bezbednost prvenstveno naše dece, ali i svih drugih građana, obećavaju iz kragujevačke Policijske uprave.

Bez većeg narušavanja javnog reda i mira

Stanje javnog reda i mira je stabilno, a nije evidentiran nijedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Tokom oktobra ove godine pripadnici Policijske uprave u Kragujevcu izvršili su obezbeđenje 509 javnih skupova i to najviše sportskog karaktera, kojih je bilo 504.

Mirno spavaj nano, sve je pohvatano: Kragujevačka policija ostvarila bolje rezultate nego u isto vreme prošle godine 4
Foto: Z. S. M.

Nastavljen je trend smanjenja prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru, pa je u oktobru evidentirano 56 prekršaja, što je za 15 prekršaja manje nego u istom periodu prethodne godine ili za 21,13 odsto.

– Prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova je bezbednost dece, u skladu sa tim u svim školama na teritoriji Policijske uprave u Kragujevcu prisutni su policijski službenici pre, za vreme i nakon završetka nastave u obe smene, a sve u cilju veće bezbednosti učenika i zaposlenih u obrazovnim ustanovama, ističu iz Policijske uprave u Kragujevcu.

Takođe, podsećaju oni, u svim školama policijski službenici nastavljaju sa sprovođenjem aktivnosti u okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo” koji, od 1. septembra u saradnji sa Ministarstvom prosvete sprovode u osnovnim školama.

Smanjen broj saobraćajnih nezgoda ali ima više stradalih

Tokom oktobra 2023. godine na ulicama i putevima na području Kragujevca i okolnim opštinama, dogodilo se ukupno 96 saobraćajnih nezgoda, što je za 13 saobraćajnih nezgoda manje u odnosu na isti mesec 2022. godine, kada je evidentirano 109 saobraćajnih nezgoda.

– Ističemo da je i broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima smanjen i to za gotovo 19 odsto, dok je broj poginulih osoba povećan za jedan, navode iz Policijske uprave Kragujevac.

Mirno spavaj nano, sve je pohvatano: Kragujevačka policija ostvarila bolje rezultate nego u isto vreme prošle godine 5
Foto: Z. S. M.

U oktobru su u saobraćajnim nezgodama život izgubile tri osobe, dva vozača motocikla i biciklista, teško je povređeno 19, a lakše 65 osoba.

Prema statističkim podacima najveći broj lakše i teže povređenih u saobraćajnim nezgodama su vozači 43, 30 osoba u svojstvu putnika, dok je 11 osoba povređeno u svojstvu pešaka.

Najčešći uticajni faktor saobraćajnih nezgoda u kojima je bilo nastradalih lica je neprilagođena brzina, vožnja pod uticajem alkohola, propust vozača koji se odnosi na nepravilno sagledavanje saobraćajne situacije, nebezbedno odstojanje ili rastojanje između vozila, neustupanje prvenstva prolaza, po ko zna koji put podsećaju iz kragujevačke policije.

U oktobru u kontroli saobraćaja otkrivena su ukupno 2.243 prekršaja. Najviše je otrkiveno prekršaja nedozvoljene brzine kretanja i to 906, zatim 490 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa, dok je 199 vozača nepropisno koristilo telefon u toku vožnje.

Prošlog meseca saobraćajni policajci su sankcionisali 149 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola, od kojih je 24 zadržano na trežnjenju, jer su upravljali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu.

Takođe, tri vozača zatečeno je da vozi sa više od 2 promila alkohola u organizmu, čime su počinili prekršaj nasilničke vožnje.

Saobraćajni policajci su isključili iz saobraćaja i sedam vozača jer su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

– Posebno je karakteristično smanjenje saobraćajnih nezgoda za prvih deset meseci ove godine, u odnosu na isti period prethodne i to za 75 saobraćajnih nezgoda. Brojne preventivne mere i aktivnosti usmerene na sankcionisanje težih prekršaja dale su rezultat ovog smanjenja saobraćajnih nezgoda, zaključuju u svom mesečnom izveštaju pripadnici Policijske uprave u Kragujevcu.

Oni će i u narednom periodu raditi posvećeno i profesionalno, kako bi održali stabilno stanje bezbednosti i očuvali ličnu i imovinsku sigurnost svih građana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari