Kragujevčani potpisali ugovor sa ministarkom Vujović o energetskoj efikasnosti 1Foto: V. G.

Ugovori o energetskoj efikasnosti potpisani su danas u Kragujevcu sa 112 domaćinstava. Ugovore je u ime države potpisala ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vuković.

U Svečanoj sali Gradske uprave mala, ali odabrana grupa Kragujevčana, tek njih 17.

Oni su došli da sačekaju ministarku, lično preuzmu svoje ugovore i da se zahvale njoj i gradonačelniku Nikoli Dašiću na subvencijama koje su dobili za kupovinu kotlova na gas i pelet.

Građani su uglavnom prezadovoljni i zahvalni na pomoći države, ali ima i onih koji kažu da kotlove mogu da kupe samo od određenih dobavljača, koji su podigli cene za 30 i 40 odsto, što je efektivno smanjilo njihovu subvenciju.

U sali je pre dolaska ministarke vladala svečana atmosfera, a okupljene Kragujvčane je uglavnom činila “stara garda”, penzioneri i oni koji su se, kako kažu, godinama mučili sa grejanjem na čvrsta goriva.

– Živim u Malim Pčelicama i imam kuću od 180 kvadrata. Do sada sam se grejao na pelet, koji je ove godine poskupeo 100 odsto. Cena za jednu tonu ide i do 350 evra, a meni za sezonu treba četiri tone. To nisam mogao u ovom trenutku da priuštim, tako da sam zahvalan i državi i gradu, jer očekujem velike uštede, kaže Siniša Filipović.

On će kupiti kotao od 135.000 dinara, pa kaže da 50 odsto pomoći na tu cenu nije mala stvar.

Božidar Dimić iz naselja Ćava, kaže, da je gas prošao kroz njegovu ulicu i da on ima sve instalacije spremne u kući, samo mu je bio potreban kotao, koji će zahvaljujući subvenciji sada moći da priušti.

Kragujevčani potpisali ugovor sa ministarkom Vujović o energetskoj efikasnosti 2
Božidar Dimić/Foto: V. G.

– Pomoć od 50 odsto mnogo znači, naročito za nas penzionere, da se malo okanemo drveta i uglja. To ložiš to ceo dan, a na gas samo pritisneš dugme i toplo je. Red je i da nam konačno vazduh bude zdraviji i čistiji. Ja sam godinama radio u EPS-u, gde se kopao ugalj i znam kakav je to posao. To je prljava energija, a našoj deci treba da ostavimo čistiju životnu sredinu, kaže Dimić.

Kao da je znala šta su nam građani rekli i ministarka Vujović je u razgovoru sa Kragujevčanima istakla od kolikog je značaja da individualna ložišta, koja predstavljaju jedan od najvećih zagađivača, ne samo u Kragujevcu, već u celoj Srbiju, budu zamenjena.

Ona je zahvalila građanima Kragujevca što imaju višu ekološku svest od nekih drugih i što su se u ovim teškim vremenima odlučili da pređu na ekološki zdravije energente.

– Od kada sam stupila na čelo Ministarstva razmišlala sam šta je to što možemo direktno da uradimo za građane. Naravno da su svi projekti koji radimo sa jedinicom lokalne samouprave usmereni građanima, ali ovo je direktna pomoć vama. Ove godine smo potpisali 112 ugovora i tu se nećemo zaustaviti. Sledeće godine raspisujemo novi javni poziv i nadam se da će vaše komšije videti koliko je vaše grejanje efikasnije i manje štetno, rekla je Vuković.

Međutim, iako su svi okupljeni Kragujevčani bili izuteno zahvalni za subvencije koje će dobiti, tiho su komentarisali kako kotlove mogu da kupe samo od tri dobavljača u Kragujevcu koji su podigli cene kotlova za 30 ili čak 40 posto.

– Cene kotlova se kreću od 60.000 do 180.000 dinara. Tačno je da mi dobijamo 50 odsto od države, ali kada taj kotao poskupi za 40 odsto onda je mnogo veća polovina koju ja treba da platim, kaže Ljubodrag Čumić.

To su izgleda ona sitna slova u ugovoru, koje niko ne pročita, šali se naš sagovornik.

Ipak, kaže, do sada se grejao na ugalj i po sezoni trošio oko 700 evra, pa se nada velikoj uštedi na računu za gas, koja će da pokrije poskupljenje kotlova.

Na pitanje Danasa da li je kupovina mogla da bude drugačije regulisana, ministarka Irena Vuković je istakla da ne zna koliko ima dobavljača jer je postojao javni poziv i da su oni morali da ispune određene uslove, kako bi uopšte učestvovali u ovom projektu.

– Naravno da je sada sve poskupelo, takve su svetske prilike i okolnosti i zato sam i zahvalna građanima koji su, i pored ovih teških uslova u kojima svi živimo, imali ekološku svest da zamene svoja ložišta. Pratićemo rast cena i videćemo da pomognemo koliko možemo, ali kolika god da je subvencija ona znači. Svaki popust je dobrodošao, jer da nisu dobili subvencije, morali bi sami da se suoče sa tim visokim cenama, zaključila je ministarka.

Ona je posle dodele ugovora sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem obišla nove kotlove u kragujevačkoj Energetici, u kojoj su posle sedam decenija kotlovi na ugalj i mazut zamenjeni onima na gas.

Tu vest su Kragujevčani koji žive u naselju Pivara čekali godinama jer se često dešavalo da im terase i automobili tokom zimskih meseci budi prekriveni pepelom iz Energetike.

– Neki su tokom zime bili zavejani snegom, a mi pepelom. Gušili smo se mi, valjda naša deca više neće. Nismo mogli da iznesemo veš, pepeo je padao svake godine kao da je vremenska nepogoda, kaže Kragujevčanka koja živi u blizini pepelišta.

Kragujevčani potpisali ugovor sa ministarkom Vujović o energetskoj efikasnosti 3
Novi kotlovi u Energetici/ Foto: V. G.

U projekat zamene kotlova uloženo je 15 miliona evra koji su obezbeđeni kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj, a po rečima direktora Energetike Andreja Ilića, sve je spremno za novu grejnu sezonu.

– Rekao bih da ovo nije iskorak, već skok u topliji, čistiji i lepši Kragujevac. Ne samo da ćemo unaprediti životnu sredinu, već ćemo građanima Kragujevca obezbediti kvalitetnije i bolje grejanje. Sezona po odluci Grada počinje 15. oktobra, ali mi smo spremni, ako to vremenski uslovi zahtevaju, da krenemo i ranije, ističe Ilić.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je sa ministarkom Vujović obišao sve kotlove, kontrolnu sobu i instalaicije i istakao da se Kragujevac posle mnogo decenija oslobađa najvećeg zagađivača.

On je najavio da će se zagađenje u gradu smanjiti za 70 odsto, a da će se efikasnost grejanja povećati na čak 97 procenata.

Sanacija pepelišta ostaje za sledeću godinu

Prema svim najavama, Energetika neće proizvoditi nove količine pepela, ali će pitanje sanacije postojećeg pepelišta, koje se nalazi u okviru ovog preduzeća, biti rešeno sledeće godine u drugoj fazi ovog projekta.

Kragujevčani potpisali ugovor sa ministarkom Vujović o energetskoj efikasnosti 4
Deponija pepela u Energetici/ Foto: V. G.

Ministarka Vuković je istakla da je presudno to što će sve štetne čestice, uključujući sumpor dioksid i azot oksid biti eliminisane iz vazduha prelaskom Energetike na gas, a da se za sledeću godinu planira zatvaranje pepelišta.

Po rečima direktora Energetike Andreja Ilića, trenutno je projekat u fazi raspisivanja tendera i očekuje se da sa početkom sledeće građevinske sezone, na proleće, pepeo počne da se odnosi na za to definisane lokacije.

– Trenutno ne možemo da procenimo koliko ima pepala s obzirom da je deponija stara nekoliko decenija. Planirano je da se on iskoristi u asfaltiranju ulica i puteva u Kragujevcu, tako da će grad dobiti 15 kilometara novog asfalta, a rešićemo se i pepela koji je godinama gušio Kragujevčane, kaže Ilić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari