Kriminal u MUP-u: Bombastična hapšenja za blaga krivična dela 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Istraga kriminalnih aktivnosti Darka Šarića obuhvatila je i tri policijska službenika.

Kako je preneo nedeljnik NIN, kao članovi Šarićeve kriminalne grupe sumnjiče se načelnik Službe za kriminalističko obaveštajne poslove (SKOP) Danilo Stojanović, njegov zamenik Milutin Radovanović, kao i inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Duško Mirković.

Ovo su tri nova imena na sve dužem spisku policijskih službenika koji su trenutno pod istragom ili optuženi za neka krivična dela.

Svakako slučaj o kojem je bilo najviše reči u javnosti je sudski postupak protiv Dijane Hrkalović, nekadašnje državne sekretarke MUP-a. Iako su provladini mediji mesecima nekadašnju nabližu saradnicu Nebojše Stefanovića optuživali za prisluškivanje predsednika Vučića i saradnju sa Belivukovim klanom, a što se implicira i u optužnici, ona se tereti za trgovinu uticajem.

Optuženičku klupu sa njom dele i dva nekada visokopozicionirana polcijska službenika, bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode Dejan Milenković i načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić.

I Šušnjićev naslednik na mestu načelnika PU Novi Sad, Slobodan Malešić takođe je pod istragom Tužilaštva za organizovani kriminal. On je u aprilu ove godine bio uhapšen pod sumnjom da je počinio krivično delo trgovina uticajem.

Što se tiče bliskih saradnika nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Stefanovića, krivični postupak se vodi i protiv Gorana Papića, nekadašnjeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK). Papić se takođe tereti za trgovinu uticajem, jer je navodno naložio da se mimo procedura vrati blindirani automobil Marku Miljkoviću optuženom da je sa Belivukom učestvovao u brojnim ubistvima.

I inspektor SBPOK-a Božidar Stolić se nalazi na optuženičkoj klupi, gde mu se sudi zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj dostavljajući poverljive informacije saradniku Belivukove grupe.

Ova inflacija krivičnih postupaka protiv zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, prema rečima onih koji rade u policiji, trebalo bi da predstavlja ohrabrujući signal.

Ipak, kako naglašava Milan Dumanović, zamenik predsednika Novog policijsko sindikalnog saveza, nepohodno je da istrage zahvate mnogo dublje da bi se osetila stvarna promena.

– Najviši rukovodioci, oni koji stoje na samom vrhu lanca komandovanja, su i dalje zaštićeni od bilo kakvog krivičnog progona. Svakako da je dobro što se otvaraju istrage i podižu optužnice, ali dok se ne optuže rukovodioci to neće iskoreniti kriminalne elemente u policiji, navodi Dumanović.

Dodatan problem, prema njegovim rečima, predstavlja i činjenica da se policijski funkcioneri terete za uglavnom blaža krivična dela koruptivne prirode.

– Najveći broj tih optužbi odnosi se na trgovinu uticajem illi zloupotrebu službenog položaja. Bilo je onoliko priče o saradnji policajaca sa klanom Veljka Belivuka, a na kraju se nijedan policijski službenik nije našao na optužnici kao član njegove grupe. Dok neki visoki policijski funkcioner ne bude osuđen za ozbiljno krivično delo bojim se da ne možemo govoriti o pravoj borbi protiv kriminala, ističe Dumanović naglašavajući da bi Sektor unutrašnje kontrole morao da bude znatno transparentniji u svom radu i da se organizacija čiji je deo zalaže za otvaranje policije za prema građanima.

Jedan od načina na koji policija danas polaže računa javnosti su i izveštaji o radu. Najskoriji izveštaj o radu Sektora unutrašnje kontrole MUP-a dostupan na sajtu ministarstva je onaj za 2020. godinu. U njemu se navodi da je u toku 2020. godine, bilo podneto 146 krivičnih prijava koje su 162 policijska službenika teretila za 220 krivičnih dela.

Skoro šezdeset odsto krivičnih dela za koje su se teretili policijski službenici bila su dela koruptivne prirode. Najviše krivičnih prijava u 2020. godini (99) sektor je podneo zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

Kada je u pitanju struktura prijavljenjih, navijiše ih je među službenicima opšte nadležnosti (69), a zatim policijskih službenika saobraćajne policije (36)i granične policije (21). U 2020. godini bilo je prijavljeno 18 pripadnika kriminalističke policije.

Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije veliki broj istraga protiv policijskih službenika objašnjava kao posledicu želje novog rukovodstva ministarstva da se očiste kriminalni elementi koje je postavio prethodni ministar.

– Nebojša Stefanović i Dijana Hrkalović su devastirali službu dovodeći potpuno nekompetentne ljude na odgovorne pozicije. Novi menadžment je odlučio da se uklone kriminalni elementi iz policije. I iako ne postoji policija na svetu u kojem ne postoji nimalo kriminala, evidentno je da se ide u dobrom smeru, navodi Mijailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.