Kristina Kovač: Nisu žene krive, krivi su tabloidni mediji 1Foto: Miroslav Dragojević

Kompozitorka Kristina Kovač nakon pisanja talobida o tome kako ona izgeda danas pozvala je sve na društvenim mrežama na akciju #PrirodnaŽena i #VolimPrirodnuŽenu.

Pre nekoliko dana, tabloidni mediji preneli su neovlašćeno njenu fotografiju sa Instagram profila na kojoj je ona bila sa svojom maloletnom ćerkom, koja je nastala tokom njenog godišnjeg odmora na moru.

Tabloidi su preneli fotografiju uz neprihvatljive opise o tome kako ova kompozitorka i pevačica izgleda. Za samo nekoliko dana dobila je veliku podršku ljudi na mrežama koji su se priključili akciji #PrirodnaŽena i #VolimPrirodnuŽenu u okviru koje su postovali svoje fotografije u opuštenom izdanju.

Cilj je, kako je navela Kovač, da se stavi tačka na „upornu i besramnu medijsku objektivizaciju žena i devojaka koja preti da potpuno degradira ne samo poziciju žene u današnjem društvu, već i celo društvo i njegove vrednosti kao takve“.

„Ni u snu nisam mogla da se nadam ovolikom odzivu predivnih, najšarenijih žena – starih, mladih, sedih, ofarbanih, onih koje vole da se srede, onih koje to radije ne čine, majki, ćerki, sestara, drugarica, iz celog regiona… Sve nas, spojila je ta jedna, jako bitna stvar – nepristajanje na to da budemo izložene ismevanju, okačene na stub srama, proglašene propalim, ružnim, zapuštenim – ako nismo na svakoj fotografiji, u svakom trenutku isfrizirane, lepo našminkane, uredne, ispeglane…“, napisala je danas na svom Instagram profilu.

Ona je dodala da cilj nije da iko pljuje žene koje za sebe biraju plastičnu hirurgiju, botoks, filere, tip-top šminku, odeću, negu, jer je to njihovo apsolutno pravo i sloboda, „kao što je pravo nas koji to ne biramo, da zbog toga ne budemo izlagane ruglu“.

„Nije cilj da se apriori ne šminkamo, ne doterujemo, ne farbamo, ne sređujemo i niko tako nešto nije rekao.  Ponovo, da nacrtamo za zlobnike – cilj je da mediji i društvo shvate da imamo pravo i slobodu da izgledamo kako god želimo u datom trenutku – ako smo raspoložene da se picnemo do daske, budemo femme fatale, onda tako, molim lepo! Ako smo opuštene sa decom na odmoru, raščupane od toplog hvarskog vetra, sa vidnim sedim izrastkom, pegama i još vidnijim osmehom, onda tako, molim lepo!“, istakla je Kovač.

Kako je navela dalje, pokušaj tabloida da zavade „prirodne“ i „neprirodne“ žene je smejurija i bespotrebno je širiti tu priču, tu zavade nema.

„Nisu žene krive, ni jedne, ni druge. Krivi su tabloidni mediji, jer oni su ti koji nameću jedini prihvatljivi „look“ za žensko biće na Balkanu. Sve drugo? Pljas sa uvredljivim naslovima po portalima i mrežama, po komentarima, pa da vidiš kad ćeš sledeći put da se opuštaš, ‘si čula? Mislim da je svima sve jasno. Ne nasedajte na taktike koje služe da nas zavade. Ne dopustite da se teze zamenjuju, borite se gde i kako umete da se to ne dešava. Već za ova 24 sata, na celom Balkanu smo podigle o tome koliko je pogrešno dopustiti vladavinu takvog sistema vrednosti u našim društvima. Dosta!“, ocenila je Kristina Kovač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari