Krivična prijava za člana Gradskog veća 1Zgrada Tužilaštva

Grupa naprednjaka iz Požarevca, koji su se predstavili kao pošteni članovi SNS-a Osnovnom javnom tužilaštvu podneli su krivičnu prijavu protiv potpredsednika požarevačkog Gradskog odbora SNS-a i člana gradskog veća zaduženog za socijalna pitanja, Ivana Jovića.

Prijavu su podneli zbog sumnje da je počinio krivična dela falsifikovanje službene isprave, navođenje na overavanje neistinitog sadržaja i lažnog predstavljanja. Ujedno, ova grupa članova SNS, svoju krivičnu prijavu na uvid poslala je predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, gradonačelniku Požarevca Banetu Spasoviću, predsedniku požarevačke Skupštine Bojanu Iliću i načelniku gradske uprave. U požarevačkom tužilaštvu potvrdili su da su anonimnu prijava protiv I. J. (34) dobili od strane Višeg tužilaštva gde je prvobitno upućena, pošta za ta krivična dela koja se navode u prijavu nadležno je Osnovno tužilaštvo. Još je rečeno da će naložiti policiji da prikupe potrebna obaveštenja i podatke, kako bi u zakonskom roku procenili da li je osnovana ili ne.

Prema navodima krivične prijave Ivan Jović se sumnjiči da je pomenuta krivična dela počinio kao član Gradskog veća u Požarevcu i kao stranački funkcioner, pošto je u požarevačkom SNS imao visoko pozicioniranu funkciju, potpredsednika Gradskog odbora, tako što se lažno predstavljao kao diplomirani mašinski inžinjer, a ustvari ima diplomu srednje Politehničke škole, smer mašinbravara. U prijavi se ističe da ovaj podatak može lako proveriti uvidom u diplomu stečenoj u Politehničkoj školi.

– Ivan Jović posle završene srednje škole nije nastavio dalje sa obrazovanjem do momenta podnošenja ove prijave ali se zato nezakonito i neovlašćeno predstavlja kao diplomirani mašinski inžinjer-kao lice koje je završilo Visoku stručnu spremu i kao lice koje po osnovu toga poseduje stručnost, kompetencije, znanja i veštine koje se vezuje za svakog visoko obrazovanog inžinjera. Ivan Jović se stalno lažno predstavlja na različite načine i u različitim situacijama sa ciljem da sebi na taj način obezbedi bolji status u društvu, u političkoj stranci u kojoj je funkcioner i u kojoj je na osnovu lažnog predstavljanja dobio nekoliko funkcija, – navodi se u prijavi.

Ova grupa članova SNS, podnosilaca krivične prijava, smatra da je cilj Jovićevog lažnog predstavljanja njegova materijalna dobit i da je mnoge doveo u zabludu, posebno organe SNS-a i Lokalne samouprave u Požarevcu pošto je od njih dobio razne funkcije koje su mu obezbedile funkcionersku platu i uticaj.

U prijavi je kao dokaz predloženo da se pregleda zvanični sajt Grada Požareva gde se može videti da se Jović lično potpisivao kao diplomirani mašinski inžinjer. Predloženi drugi dokaz je uvid u brojna dokumenta koja se nalaze u Gradskoj upavi sa Jovićevm potpisima sa zvanjem dipl. Inžinera. Kao dokazi su predloženi uvidi u M-obrazac, Jovićevu radnu knjižicu i, kao krunski dokaz, zahtev da Jović dostavi diplomu diplomiranog mašinskog inžinjera.

Na kraju krivične prijave grupa, koja se potpisala kao, „pošteni članovi Srpske napredne stranke, traže od Osnovnog tužilaštva da u okviru rasvetljavanja ove stvari prikupe sva potrebna obaveštenja i podatke, kao i da preduzmu druge mere i radnje iz svoje nadležnosti na osnovu Zakona o krivičnom postupku. Ujedno su obrazložili razloge podnošenja ove prijave. – Ovu prijavu podnosimo jer nećemo više da dozvolimo da jedan čovek kakav je Ivan Jović – nažalost član gradskog veća sramoti SNS i njene poštene članove, kao i vrednosti za koje se zalaže SNS u svom programu, koje sprovodi naš predsednik Aleksandar Vučić – ovom porukom završava se krivična prijava.

O ovoj prijavi kontaktirali smo gradonačelnika Požarevca, Baneta Spasovića kome je jedan primerak prosleđen. On nam je potvrdio da je pomenutu prijavu dobio rekavši da će nadležni organi proveriti njene navode i utvrditi da li je osnovana ili nije. – Mi nismo proveravali stručnu spremu, iz prostog razloga što za člana Gradskog veća kao uslov nije neophodna Visoka stručna sprema. U zavisnosti kakve će po ovom pitanju zauzeti stavove sud i tužilaštvo, zavisiće i naši koraci. Ukoliko se utvrdi da je ova informacija tačna, pokrenućemo postupak za razrešenje Ivana Jovića, jer je takvo ponašanje i činjenje nedostojno člana Gradskog veća. Svako ko se ogrešio o zakon mora da odgovora za svoje postupke i da snosi posledice, bez obzira ko je, šta je, kojoj stranci pripada i kakav status ima. U borbi protiv korupcije nema kompromisa i selektivnosti. Ja se doslovno držim toga, što je preporuka stranke čiji sam član i predsednika Aleksandra Vučića. – jasan je požarevački gradonačelnik.

Prema proceduru svaka krivična prijava, bila ona javna ili anonimna, se proverava, a nadležno tužilaštvo u saradnji sa policijom procenjuje da li postoje krivična dela prema navodima prijave. Ako postoje onda se u zakonskom roku pokreće istroga, a ako ne prijava se tada odbacuje.

Otišao na odmor

O ovoj krivičnoj prijavi pokušali smo da dobijemo komentar od samog osumnjičenog Ivana Jovića ali u tome nismo uspeli, pošto ga nismo našli na radnom mestu. Od njegovih kolega iz gradskog veća saznali smo da je Jović uzeo godišne odmor i da ne znaju gde.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari