Krizni štab: Cena PCR testa spuštena na šest hiljada, izolacija sedam dana 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Cena PCR testa spuštena je sa devet na šest hiljada dinara, a cena antigenskog sa 3.500 na 1.800 dinara, potvrdio je, nakon sednice Kriznog štaba, Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Gojković je izjavio, nakon sednice Kriznog štaba, da je broj građana pozitivnih na korona virus sve veći i veći, epidemijska situacija izrazito je teška i vanredna. Apelovao je na poštovanje postojećih mera, koje ostaju na snazi.

Na osnovu istraživanja u svetu i uvida domaćih stručnjaka, doneta je odluka da je za primanje treće doze vakcine dovoljno da prođe tri meseca od primanja druge.

Skraćuje se vreme izolacije za zaražene sa deset na sedam dana, naveo je Gojković.

Svima koji žele da se testiraju na sopstveni zahtev biće smanjena cena PCR testa sa devet na šest hiljada dinara, a cena antigenskog sa 3.500 na 1.800 dinara.

Gojković je rekao da za sada nema naučnih potvrda da je potrebno davati četvrtu dozu vakcine protiv korona virusa.

Dejstvo vakcina je mnogo manje na nove sojeve, nego na sojeve koji su bili na početku, ukazao je on.

Osnovci u Vojvodini u klupama

Gojković je izjavio je danas da je na sednici Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa razgovarano o početku školske godine posle zimskog raspusta, i da je za sada doneta odluka koja se odnosi na učenike u Vojvodini.

On je podsetio da su osnovne škole u Vojvodini krenule od ponedeljka, a da će srednjoškolci krenuti na kombinovanu nastavu od sledeće nedelje.

Prema njegovim rečima, o nastavi u centralnoj Srbiji će se u naredni utorak održati „dodatne konsultacije“, ali je najverovatnije da će se koristiti isti model nastave kao u Vojvodini.

Gojković je ocenio da je problematično to što je na teritoriji cele Srbije registrovan i grip, pored omikron soja korona virusa „koji dominira“.

Svi će se zaraziti, ali suština je da se ne zaraze u isto vreme

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković ocenio je danas da će svi građani da se zaraze, ali je suština da se ne zaraze u isto vreme, kako se ne bi opteretio zdravstveni sistem.

„Virus mora da prođe kroz sve nas, ali vakcinisani će proći bolje“, rekao je Gojković na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Takođe je rekao da mora da se izbegne opasnost da se uz korona virus javi i epidemija gripa.

„Rezervoar širenja gripa su školski kolektivi. Đaci i nastavnici moraju da nose maske u školama“, naglasio je Gojković.

Upitan da li će u narednom periodu početi i vakcinacija četvrtom dozom, on je kazao da se o tome trenutno ne raspravlja, jer još ne postoje naučni podaci o tome da li je ta doza potrebna.

Dokument o PCR testu Novaka Đokovića, koji se testirao na korona virus 16. decembra 2021. godinu u Institutu za javno zdravlje Batut je „validan dokument, i za nas je ta priča apsolutno jasna“, rekao je Gojković.

Krizni štab razmatrao je pogoršanje epidemiološke situacije u zemlji prethodnih dana.

Zbog širenja omikron soja korona virusa koji se smatra zaraznijim, ispred kovid ambulanti poslednjih dana čeka se više sati na pregled.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ranije je izjavio da će on kao predstavnik glavnog grada biti protiv uvođenja mera koje bi štetile privredi.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji su na korona virus testirano 31.540 osoba, od kojih 12.721 pozitivna, a preminulo je još 23 osobe, čime je ukupan broj umrlih dostigao 13.026.

Trenutno je na lečenju u bolnicama 2.368 osoba, među njima 103 je na respiratorima, dok je od početka pandemije korona virusom u Srbiji registrovano 1.412.588 slučajeva infekcije.

Nemačka je danas vratila Srbiju na listu visorokrizničnih zemalja, pa će od nedelje biti otežan ulazak u tu zemlju, odnosno nevakcinisani i lica koja nisu preležala kovid će morati u karantin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.