Kuburović: Podrška žrtvama jedan od važnijh zadataka 1Foto: Ministarstvo pravde

„Uspostavljanje sistema podrške žrtvama predstavlja jedan od važnijih zadataka koji proizlaze iz Akcionog plana za Poglavlje 23“, istakla je ministarka pravde Nela Kuburović na konferenciji o podršci žrtvama u Srbiji, koja je održana u Hotelu „Metropol“.

Ministarka je naglasila da je Akcionim planom za Poglavlje 23 predviđeno uspostavljanje mreže službi na nivou cele zemlje za podršku žrtvama, svedocima i oštećenima u istrazi i svim fazama krivičnog postupka, kroz sprovođenje sveobuhvatne analize i izradu i primenu nacionalne strategije kojom se uređuje unapređenje prava oštećenih i svedoka krivičnih dela.

Ona je rekla da su, zahvaljujući podršci međunarodnih partnera i aktivnostima Ministarstva pravde, već učinjeni važni koraci vezani za sistem podrške i zaštite žrtava.

Kuburović je podsetila da je Zakon o uređenju sudova propisao da se u sudskim upravama viših sudova mogu organizovati službe za pružanje podrške i pomoći svedocima i oštećenim, a da zakon daje mogućnost Visokom savetu sudstva da te službe odredi i u drugim sudovima.

Kuburović je rekla i da su sredstva dobijena na osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (oportunitet) jedan od načina obezbeđivanja sredstava za finansiranje službi za pružanje podrške žrtvama, te da je postupak sprovođenja konkursa za sredstva dobijena od oportuniteta, koji Ministarstvo pravde već drugu godinu za redom raspisuje, jedan od najboljih primera transparentnosti rada javne uprave i kontrole trošenja budžetskih sredstava.

„Kroz raspodelu ovih sredstva omogućena je pomoć i organizacijama koje pružaju podršku žrtvama, bilo da je reč o žrtvama nasilja u porodici, bilo da je reč o žrtvama trgovine ljudima. Tako je kroz dve godine Centar za zaštitu trgovine ljudima dobio nešto manje od 3,5 miliona dinara, dok je Autonomni ženski centar ove godine dobio preko milion dinara“, navela je Kuburović.

Ministarka pravde je podsetila da i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, čija je primena počela 1. juna ove godine, definiše podršku žrtvama, budući da apostrofira zaštitu i položaj žrtve, a da u tom spektru aktivnosti treba istaći i internet kampanju Ministarstva pravde „Isključi nasilje“.

Kuburović je navela da je postojeća mreža dostupnih usluga za žrtve znatno poboljšana i usvajanjem izmena Krivičnog zakonika u novembru 2016. godine, posle čega su otvorene službe za informisanje žrtava i svedoka u svim višim javnim tužilaštvima.

„Istovremeno, u toku je i rad na Nacrtu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji žrtvu krivičnih dela vidi kao korisnika prava na besplatnu pravnu pomoć po sili zakona“, istakla je Kuburović.

Ministarka pravde je dodala da će od jeseni kroz IPA 2016 projekat „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela“, krenuti konkretan rad na izradi strateškog okvira, a da taj projekat treba da podrži i uspostavljanje mreže službi podrške žrtvama i svedocima na nacionalnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari