Kurti predložio rezoluciju kojom se onemogućava održavanje referenduma Srbije na Kosovu 1FOTO EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Premijer Kosova Aljbin Kurti na početku današnje vanredne sednice Skupštine Kosova predložio je da ona usvoji rezoluciju kojom se onemogućava održavanje ustavnog referenduma Srbije na teritoriji Kosova.

On je ocenio da bi to bilo u suprotnosti sa Ustavom i zakonima i predstavljalo bi, kako je naveo, „gaženje suvereniteta i integriteta nezavisne države Kosovo“.

Ponovio je da će Srbi na Kosovu sa dvojnim državljanstvom, imati pravo glasa u skladu sa međunarodnim standardima i praksom, odnosno preko pošte i Kancelarije za vezu, i da će otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosova, predstavljati jasno kršenje Ustava i zakona Kosova ali i međunarodne prakse.

Rekao je i da Ustav Kosova, važeći kosovski zakoni, kao i međunarodno pravo i međunarodna praksa „ne priznaju pravo jednoj državi da održi referendum na suverenoj teritoriji druge države“.

Ponovio je zahtev međunarodnoj zajednici da u odnosu na Kosovo primeni iste standarde kao i za bilo koju drugu državu, navodeći da nezavisnost Kosova ne priznaje samo većina demokratskih zemalja sveta, već i presuda Međunarodnog suda pravde.

Sednica se nastavlja izjavama šefova poslaničkih grupa u Skupštini Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari