Lalić nastavio sa iznošenjem detalja ubistava koje je načinila Belivukova grupa: Imali smo "trojanskog konja" u škaljarskom klanu 1Foto: MUP

Srđan Lalić, svedok okrivljeni danas je u Specijalnom sudu nastavio da opisuje ubistva koja je počinila grupa Veljka Belivuka.

Prvo ubistvo u kojem je Lalić neposredno učestvovao bilo je u avgustu 2020 godine.

Lalić je rekao da je grupa imala „trojanskog konja“ u suparničkom škaljarskom klanu koji im je odavao informacije da Belivuka i Miljkovića prate i nadgledaju. Grupa je zbog toga odlučila da napravi zamku kako bi otkrili ko ih prati.

Zamka se sastojala od „mamca“ koji su bili dvojica vođa grupe. Oni su kolima krenuli ka kancelariji svog advokata Dejana Lazarevića, dok su ostali članovi grupe nadgledali vozila koja ih prate.

Tada je Lalić uočio automobil marke Honda Sivik, prenevši tu informaciju ostatku grupe.

Kada ih je sustigao u blizini Američke ambasade, oni su već oteli Nikolu Mitića koji je vozio taj automobil.

Miljković o prekidanju Lalića: „Sve što misli da treba da priča, neka priča“

Današnja atmosfera u sudnici nešto je dinamičnija, budući da se češće moglo videti negodovanje optuženih na navode koje je izrekao svedok-optuženi Srđan Lalić.

U momentima kada je Lalić iznosio detalje koji su prethodili likvidaciji crnogorskog državljanina Mileta Radulovića Kapetana, o čemu ima posredna saznanja, Vladimir Petrović, advokat Marka Miljkovića, pokušao je da ga prekine.

Ovo je izazvalo reakciju njegovog klijenta koji je, još uvek u delu sa optuženima, pokušavao da zaustavi svog advokata.

„Vlado, ne prekidaj ga. Sve što misli da treba da priča, neka priča“, poručio je Miljković kratko kad je dobio reč.

Miljković je i danas dobio svesku i papir na koje je zapisivao određene stavke kroz koje će, kako je i sam naveo na početku današnjeg pretresa, proći kroz postavljanje pitanja Laliću.

Njega je u samoj sudnici okruživalo više pripadnika sudske straže.

Optuženi Veljko Belivuk, pored nekoliko komentara koji su bili nerazumni zbog stakla koje odvaja optužene od publike i glavnog dela sudnice, nije pokazivao veće reakcije.

U nekoliko navrata, Lalićeve navode propratio je smeh i komentarisanje između Belivuka i Miljkovića, ali i ostalih optuženih.

Kao i juče, u delu namenjenom za publiku gotovo da nema mesta.

Prema Lalićevim rečima, Mitića su najpre prebacili na Stadion Partizana gde su ga tukli i saznali da ih je pratio po nalogu Lazara Vukićevića, pripadnika rivalske grupe. Nakon toga su ga kombijem odvezli u Ritopek.

U kući u Ritopeku su Lalić i ostali članovi grupe tukli i mučili Mitića. Kada su shvatili da ništa više ne može da kaže,prema sopstvenom priznanju, Lalić, zajedno sa Milošem Budimirom ga je udavio a potom mu i prerezali vrat.

Lalić je do detalja opisao i ubistva Lazara Vukićevića i Zdravka Radojevića, ali i otmicu Mileta Radulovića Kapetana, visokog člana škaljarskog klana.

Njega su često prekidali advokati odbrane, tvrdeći da se ne drži optužnice,ali su prestali nakon sugestije Marka Miljkovića da ga puste da ispriča šta ima.

Srđan Lalić se tokom svedočenja osvrnuo i na pokušaje klana da smene vlast u Srbiji.

On je naveo da su Belivuk i Miljković po povratku iz Crne Gore bili impresionirani tretmanom koji su tamo imali i kako su konstantno bili u pratnji obaveštajne službe pod kontrolom kavačkog klana.

Oni su tada rekli da bi nešto slično trebalo uspostaviti i u Srbiji te da je Radoje Zvicer poslao 5 miliona evra sa ciljem da se na vlast dovede neko ko će sarađivati sa klanom.

Najveća prepreka tome, naglasio je Lalić, bio je predsednik Srbije.

On je dodao da je krimalna grupa bila ustrojena kao narko karteli, te da se finansirala trgovinom narkoticima.

Belivuk se smejao Lalićevim izjavama

Nakon pauze od 40 minuta, svedok-saradnik Lalić nastavio je svoje izlaganje, što je u nekoliko navrata navelo optuženog Veljka Belivuka na smeh.

Lalić je izneo detalje likvidacije Milana Ljepoje, bivšeg šefa bande „Pink Panter“.

Govoreći o načinu na koji su lišili slobode Ljepoju, pomenuo je detalj o samim momentima borbe, te okretanju preminulog Ljepoje kako bi pogledao „blindu“ (blindirano vozilo, prim.aut.).

„Tešić ga je otpozadi obuhvatio rukama, ja sam Ljepoju uhvatio za revere i džudom tehnikom čišćenja sam ih počistio obojicu“, izjavio je Lalić danas, a pomenuti opis naterao je Veljka Belivuka, ali i Marka Miljkovića, kao i još nekoliko optuženih, na glasan smeh.

Još poneki detalji koje je izneo Lalić doveli su do smeha kod optuženih. Najglasnije čuđenje primetno je bilo u momentima kada se Lalić osvrnuo na umešanost Belivuka i Miljkovića u političke „igre“, te pokušaj atentata predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Zvicer je obezbedio oko 5 miliona evra i logističku i drugu pomoć delu službi za podešavanje političke klime za dovođenje na vlast nekoga ko bi bio podoban i radio u interesu klana. Sprovođenje je bilo u toku, pre svega delovanje putem društvenim mreža. Kao najveću pretnju su videli predsednika posle objave rata mafiji u kojoj su se prepoznali i tu je bilo pomena i o atentatu kao krajnjem rešenju. Bilo je pomena da prvi sledeći protesti budu veliki sukobi u cilju slabljenja institucija i pritiska na strukturu“, naveo je Lalić u svom obraćanju i izazvao buran smeh kod dela optuženih.

Kako je napomenuo, pominjano je i postavljanje bombi na javne objekte i površine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari