Lekar iz Vranja upozorava uoči plivanja za Časni krst: Organizmu je neophodan balans 1Ilustracija (arhiva)Foto: Z.Panić

„Pre nego što se bilo ko odluči da učestvuje u plivanju za Časni krst mora da svoj organizam koji je u većoj temperaturi od vode gde se pliva dovede u balans, i koliko toliko usaglasi temperaturu tela sa vodom“, kaže za Danas dr Slađan Stanisavljević, lekar urgentne medicine iz službe Hitne pomoći u Vranju.

Ovaj lekar upozorava da postoji razlika između temperature vazduha, vode gde se pliva, kao i temperature ljudskog organizma i sve to, kako kaže mora da se usaglasi.

-Pre ulaska u vodu neophodno je da se organizam rashladi umivanjem u predelu vrata i grudnog koša, kao i mišića nogu. Ne sme se nikako, naglo ulaziti u vodu, jer to može da dovede do disbalanska temperature organizma i da dovede do neprijatnih zdravstvenih stanja – navodi za Danas dr Stanisavljević.

Lekar iz Vranja upozorava uoči plivanja za Časni krst: Organizmu je neophodan balans 2
Stanisavljević: Oprez u plivanju za Časni Krst. Foto:V.Ristić/Danas

On ne savetuje mlađim ljudima koji imaju „bilo kakve hronične slabosti organizma“, kao i „onima koji su prelažali virus covid 19 da učestvuju u ovoj manifestaciji“.

Plivanje za Časni Krst sutra će biti održano u Vranju, Vladičinom Hanu, kao i na Vlasinskom jezeru najvećem veštačkom jezeru na nadmorskoj visini od 1.230 metara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari