Lekić: Svetlana Ražnatović "uspela" da skine sa Jutjuba emisiju o sebi 1EPA/GEORGI LICOVSKI

Novinar i autor serijala „Junaci doba zlog“ Slaviša Lekić objavio je danas na tviteru da je pevačica Svetlana Ražnatović „uspela“ da skine sa Jutjuba emisiju o sebi – „Junaci doba zlog: Svetlana Ražnatović – srpska majka“.

„Posle 471.000 pregleda za dva dana, „srpska majka“, udova ratnog zločinca, „heroina“ sa debelom kriminalnom prošlošću, uspela je da sa Jutjuba skine emisiju o sebi“, napisao je Lekić.

„Vratićemo je, ćeraćemo se još“, dodao je.

On je u tvitu okačio i obaveštenje sa Jutjuba na kojem je napisano „Ovaj video više nije dostupan, jer korisnik Ceca Music potražuje autorska prava na njega“.

JSP: Vratićeno emisiju o Ceci

Audio i video produkcija JSP saopštila je danas da će učiniti sve da emisiju „Svetlana Ražnatović: Srpska majka“ vrati na Jutjub kanal i da istina o Svetlani Ražnatović, „koliko ona god žmurela pred njom, dopre do svih zainteresovanih“, a ako je potrebno napraviće i novu emisiju.

Do sada je emisiju, emitovanu u okviru serijala „Junaci doba zlog“, odgledalo gotovo milion ljudi na televiziji N1, Jutjubu i drugim društvenim mrežama, a odgledaće je još milioni, jer nas niko i ništa neće zaustaviti da građanima Srbije novinarski profesionalno predstavimo i biografiju žene koja želi da iz sećanja ovog naroda izbriše sopstvenu neestradnu prošlost, navodi se u saopštenju.

Poštujući profesionalne standarde, dužnu novinarsku pažnju, te uključujući i konsultacije sa svojim pravnim zastupnicima, ne bi li izbegli sve zamke „autorskih prava“ ili zaštite „lika, dela i žiga“, šta god podrazumevalo to na šta se pevačica pozivala, Audio i video produkcija JSP zbog pretnji i pritisaka Svetlane Ražnatović je sa maksimalnim oprezom pristupila objavljivanju emisije „Srpska majka“.

U saopštenju se navodi da je dva dana od emitovanja, na zahtev zvaničnog Jutjub kanala „Ceca music“, a posle 526.000 pregleda samo na toj mreži, emisija skinuta sa kanala emitera, televizije N1.

Isključivi cilj emisije „Srpska majka“, kao i svih prethodnih iz serijala “Junaci doba zlog”, bio je i jeste javno informisanje, odnosno kritički prikaz javnih ličnosti koje su imale ili imaju svojevrsni uticaj u javnosti.

U skladu sa pozitivnim propisima države, navodi produkcija, proizvodnja i ove emisije predstavlja izraz slobode izražavanja autorskog tima, koja nije ograničena saglasnošću gospođe Ražnatović, javne ličnosti čiji postupci mogu biti predmet javne kritike u svakom slobodnom demokratskom društvu.

Emisija „Srpska majka“, kao i ceo serijal, originalni je autorski projekat gde se uz pomoć video klipova, citata iz medija, autorskih tekstova aktera serijala ili, kao u slučaju Svetlane Ražnatović, isečaka sa koncerta ili spotova, gradi profil ličnosti u skladu sa pozitivnim propisima Srbije, između ostalog i Zakonom o autorskim i srodnim pravima.

Prema 49. članu tog zakona dozvoljeno je, bez dozvole autora i bez plaćanja autorske naknade, umnožavanje i drugi oblici javnog saopštavanja kratkih odlomaka autorskog dela, odnosno pojedinačnih kratkih autorskih dela, pod uslovima da je delo objavljeno, da se pomenuti delovi, odnosno kratka dela, bez izmena integrišu u drugo delo ako je to neophodno radi ilustracije, potvrde ili reference, uz jasnu naznaku da je reč o citatu i u skladu sa dobrim običajima i da se na pogodnom mestu navede ko je autor citiranog dela, koji je njegov naslov, kada je i gde je citirano delo objavljeno, odnosno izdato, ukoliko su ti podaci poznati.

„Sve smo to ispoštovali, a smatramo posebno apsurdnim pozivanje na Zakon o žigovima“, ukazuje se u saopštenju i dodaje da „audio produkcija JSP, radeći ovu emisiju, nije za cilj imala promet robe i usluge pod imenom Svetlane Ražnatović, niti je planirala da iskoristi njen znak, brend, žig ili šta već, za označavanje robe i usluge u klasama u kojima je gospođa Ražnatović podnela prijavu za priznanje žiga“.

Audio i video produkcija JSP učiniće sve da emisiju vrati na Jutjub kanal, čak i po cenu da se napravi potpuno nova dokumentarna emisija koja će oslikati njen turbulentni život u kome se prepliću uspesi i neuspesi, ratni zločini i koncerti, ogrlice i „nanogice“, kriminalci i političari, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari