Reka Đetinja bela Foto Privatna arhiva

Građanska čitaonica „Libergraf“ je upozorila na to da su, četvrti put tokom ove jeseni, nepoznate zagađujuće materije iz kanalizacionih ispusta izlivene u užičku reku Đetinju, zbog čega je ona bila skoro bela, i najavila proteste, ukoliko nadležni ne otkriju i ne kazne zagađivača.

„Iako inspekcijski organi tvrde da nije došlo do ugunuća riba u reci, veliki broj građana je na društvene mreže postavio snimke i fotografije na kojima se vide ribe koja plutaju površinom i bore se za kiseonik“, navelo je to užičko udruženja građana.

Dodaje se da „Libergaf“ poseduje izveštaj Zavoda za javno zdravlje Užice o ispitivanju uzoraka vode, uzetih 31. oktobra ove godine, te da rezultati pokazuju, kako je i Danas pisao, značajno uvećanje ukupnog aluminijuma i ukupnog kalcijuma, uz smanjenu pH vrednost, što ukazuje na to da zagađujuće materije dolaze sa nekog od okolnih gradilišta.

„Krečnjak, odnosno kalcijum-karbonat“, objašnjavaju u „Libergafu“, „ima široku primenu u građevinskoj industriji, od maltera i betona, do boja i obloga za zidove“, te da se „alunijum-sufat, prevashodno, koristi u tretmanu sirove vode, ali i u građevinskoj industriji za ubrzavanje vezivanja betona i hidroizolaciju betonskih konstrukcija“.

Dodaje se da „aluminijum-sulfat, rastvoren u vodi, ponaša se kao pufer sa pH vrednosti od 3,8 do 4,0 što dodatno pojačava sumnju da je upravo aluminijum-sulfat “nepozanata zagađujuća materija”.

„Libergraf“ zahteva urgentnu reakciju nadležnih republičkih i gradskih organa, otkrivanje i strogo kažnjavanje počinioca, u skladu sa zakonima Srbije.

„Ukoliko se ovakav akcident ponovi, a počinilac ne bude otkriven i procesuiran“, „Libergraf“ je najavio da će „pozvati građane Užica na protest i blokadu gradilišta u blizini gradske plaže, sve dok se ne utvrde odgovorni za kontinuriano uništavanje reke Đetinje i živog sveta u njoj“.

Od gradskog Odeljenja za zaštitu životne sredine zahteva se da ažurira lokalnu listu izvora zagađivanja i da je proširi.

„U ovom momentu“ ističe se, „samo četiri privredna subjekta na celoj teritorija Užica imaju obavezu dostavljanja podataka za pomenuti registar. Lokalne samouprave su dužne da vode ove registre, da imaju pregled i da vrše inspekcijski nadzor nad zagađivačima, kako bi se šteta preventirala ili umanjila“

Nadležnosti

„ Ako do zagađenja, ipak, dođe, zna se ko je nadležan, a ko odgovoran. U slučaju reke Đetinje, zagađenje je konstantno, ali nema pravovremene reakcije, a o prevenciji da i ne govorimo“, poručuju iz užičkog „Libergafa“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari