Libergraf pokrenuo akciju za kupovinu prečišćivača vazduha u užičkim vrtićima 1Užice u smogu Foto Nenad Kovačević (2)

Građanska čitaonica Libergraf je pokrenula akciju prikupljanja novca za kupovinu prečišćivača vazduha u svim užičkim vrtićima.

Užičko udruženje građana je iniciralo takvu akciju zbog zagađenja vazduha u gradu, jer zagađujuće materije povremeo premašuju deset puta veće koncentracije od maksimalno dozvoljenih.

Udruženje je, 27. decembra prošle godine, uputilo zahtev gradonačelnici dr Jeleni Raković Radivojević, tražeći da lokalna samouprava preduzme hitne mere i zaštiti zdravlje građana, posebno dece, mladih i trudnica.

Libergraf je tada zatražio da se, kada je vazduh zagađen, zatvara klizalište na trgu koje koriste deca i da lokalna vlast kupi prečišćivače vazduha za sve zatvorene javne prostore u kojima borave deca, mladi, trudnice i druge osetljive grupe.

Kako je odgovora na taj zahtev nije blo ni posle dve sedmice, Libergraf je pokrenuo svoju akciju. Jedan prečišćivač vazduha su, pre neki dan, vrtiću „Bambi“ donirali Pokret „Kreni promeni“, u okviru kampanje „Istina o zagađenju-imam pravo da dišem“, i kompanija Zepter.

„Po podacima Predškolske ustanove Užice, u gradu postoji 11 vrtića i 89 učionica. Potrebno je kupiti još 88 prečišćivača, odnosno obezbediti oko dva miliona dinara“, navode u Libergrafu.

Kompanije i građani su pozvani da se pridruže toj akciji o kojoj detaljnije  mogu da se obaveste u Libergrafu.

„Ukoliko akcija prođe uspešno, planiramo da prečišćivačima opremimo i učionice u osnovnim i srednjim školama, a potom i ambulante u zdravstvenim ustanovama u gradu“, poručuju iz Libergrafa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari