Upozorenje užičke vlasti zbog prekomernog zagađenja vazduha u gradu 1Užice u smogu/Foto: Nenad Kovačević

Zbog izuzetno zagađenog vazduha u Užicu, gradska vlast se oglasila i navela da su preduzete odgovarajuće mere, u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha i Planom kvaliteta vazduha i kratkoročnim akcionim planom Užica.

„U urbanoj zoni“, navodi se, „prethodnih nekoliko dana, zbog temperaturne inverzije u grejnoj sezoni, a usled povećane potrošnje energenata u svim ložištima i nesmanjenog intenziteta saobraćaja, drastično se pogoršao kvalitet vazduha“.

Pošto se u narednim danima ne očekuje promena klimatskih uslova, navodi se u saopštenju gradske vlasti, građani se obaveštavaju o merama koje je neophodno preduzeti.

„Smanjiti potrošnju energenata na minimalno potrebnu meru. Koristiti isključivo suva drva u domaćinstima koja se greju upotrebom čvrstih goriva. Ne ubacivati pepeo u kontejnere sa komunalnim otpadom, već ga ohladiti pre odlaganja.  Gasiti zapaljene kontejnere, a ako se oni nalaze pored stambenog ili poslovnog objekta, trafo-stanice, vozila i drugih objekata pozvati vatrogasce na 193“, navodi se u saopštenju Grada.

Dodaje se da „ukoliko se zapaljen kontejner nalazi na mestu gde nije ugrožena imovina, već toksični gasovi stvaraju zdravstvene probleme, građani pozivaju Komunalnu policiju na 592-492“.

Takođe, ističe se da je „potrebno smanjiti korišćenje vozila u privatne svrhe“, savetuje se korišćenje javnog i taksi prevoza, a u slučajevima kada je to moguće, ići peške“, te da je „potrebno gasiti motore vozila, dok se čeka promena svetla na semaforima“.

Tokom pojačanog zagađenja vazduha građani su upozoreni i na to da „zatvore prostorije u kojima borave, a da se provetravanje stanova ne preporučuje u jutarnjim i večernjim satima“.

„Izbegavati aktivnosti na otvorenom, ne provoditi vreme na mestima planiranim za odmor i rekreaciju na otvorenom (parkovi, igrališta, sportski tereni, klizalište i drugo). Osetljive kategorije – osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i deca treba da izbegavaju bilo kakvu aktivnost napolju. Ostali bi trebalo da izbegavaju produžene i teške napore“, navodi se u upozorenju užičke vlasti.

Vazduh opasan po zdravlje

Prema podacima užičkog Zavoda za javno zdravlje, koji podatke merenja obajvljuje za prethodni dan, vazduh u Užicu je kategorisan kao „opasan“, a u Sevojnu kao „nezdrav“.  U Užicu je koncetracija PM 10 čestica bila 163 mikrograma, što je četiri puta više od maksimalno dozvoljene vrednosti od 40 mikrograma po kubnom metru. U Sevojnu je koncetracija čađi bila 91 mikrogram po kubnom metru.

Vazduh u Užicu najzagađeniji u Srbiji  

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredne, a na osnovu današnjeg merenja u 15 časova, vazduh u Užicu je najzagađeniji u Srbiji. Kao „jako zagađen“ je kategorisan zbog koncentracije azot-dioskida od 155 i PM čestica od 156 mikrograma po kubnom metru, a zbog prisustva i PM 2,5 čestica, čija koncentracija je 148 mikrograma po kubnom metru, kategorisan je kao „jako zagađen“. Posle Užica, drugi grad po zagađenosti vazduha je Kosjerić.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari