Lift bezbedan, tekst narušava ugled vlade 1Foto: Danas

Povodom teksta „Ministarka pravde otvorila lift bez upotrebne dozvole“(Danas, 17. mart) u kome je navedeno da lift za osobe sa invaliditetom, majke sa decom u kolicima, bicikliste, rekreativce u tom gradu, nema upotrebnu dozvolu.

I da je podnet zahtev za njeno izdavanje, Grad Užice se oglasio saopštenjem za javnost u kome se navodi da je lift, koji je u rad pustila ministarka pravde Nela Kuburović, u prisustvu gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, bezbedan, a da su navodi u tekstu tendenciozni.

„Grad Užice je angažovao respektabilnu kuću „Jugoinspekt“ da uradi stručnu kontrolu ispravnosti rada platforme. U stručnom nalazu br. 2916181 o pregledu i proveri platforme za prevoz putnika sa pratiocem, donet je zaključak da je „na osnovu pregleda i provere utvrđeno da je platforma za prevoz putnika sa pratiocem, tip p450 fab. br. 001/2016 bezbedna za rad“, piše u saopštenju.

Potom se dodaje da je „komisija za tehnički pregled odobrila puštanje objekta u probni rad 15. marta“, te da „po članu 157 Zakona o planiranju i izgradnji probni rad može trajati do godinu dana“.

„Takođe, pokrenuta je i procedura za izdavanje upotrebne dozvole, za koju se očekuje da budete izdata početkom naredne nedelje“, doslovno piše u saopštenju, a potom se dodaje:

„Tendenciozni navodi u pomenutom tekstu imaju za cilj urušavanje ugleda Vlade Aleksandra Vučića i njegovih saradnika, čijom podrškom je Grad Užice uspeo da obezbedi razvojne projekte vredne preko 20 miliona evra tokom 2016. i 2017. godine. Otvaranjem lifta za potrebe osoba sa invaliditetom, rekreativaca i roditelja sa malom decom, Grad Užice postao je drugi grad u Srbiji, koji ima ovakvu vrstu lifta. Očigledno da je namera pojedinaca bila da značaj ove platforme za građane Užica stavi u „drugi plan“, zarad sticanja jeftinih političkih poena i zloupotrebe opšteg dobra u dnevnopolitičke svrhe“, piše u saopštenju. Dalje se navodi da da će „Grad Užice, kao i do sada, nastaviti na transparentan i odgovoran način da inicira i sprovodi projekte koji su za dobrobit građana, a posebno onih iz osetljivih kategorija“.

Međutim, u nameri da nešto demantuje, gradska vlast je demantovala samu sebe i potvrdila pisanje Danasa o tome da lift nema upotrebnu dozvolu, jer je u svom saopštenju navela da je „pokrenuta procedura za izdavanje upotrebne dozvole, za koju se očekuje da bude izdata početkom naredne nedelje“.

S druge strane, u tekstu nema „tendencioznih navoda“, već isključivo činjenica o tome kako je puštanje u rad tog lifta poslužio za predizborne ciljeve vladajuće stranke u gradu i u Srbiji i za podršku predsedničkog kandidata aktuelne vlasti. Nije Danas organizovao „liftovsku svečanost“ u Užicu, već je to učinila užička vlast, i nije jasno kako je cilj pomenutog teksta „urušavanje ugleda Vlade Aleksandra Vučića i njegovih saradnika“. Zar taj ugled nisu urušili oni koji su sve to prekjuče organizovali i na kraju se oglasili saopštenjem u kome su potvrdili da lift nema upotrebnu dozvolu?  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.