Lipkovski: Nije realno očekivati više u obrazovanju 1Ministar Šarčević Foto: Fonet/Antonio Ahel

U prvih 100 dana svoga mandata, novi ministar prosvete Mladen Šarčević je imao veliki broj aktivnosti.

Čuli smo široki dijapazon predloga i ideja od uvođenja dualnog obrazovanja, završnog ispita za srednje škole, uvođenja novih predmeta i sadržaja kao što su saobraćajna kultura i seksualno obrazovanje, učešća roditelja i đaka u ocenjivanju nastavnika, obaveznih đačkih kecelja.

Vreme koje je do sada imao na raspolaganju je po prosvetnim aršinima veoma kratko. S obzirom da je obrazovanje i vaspitanje jedan od najvažnijih stubova organizovane države i društva koji se razvija hiljadama godina, a u modernoj Srbiji bar od srpske revolucije 1804, svaka promena u sistemu mora biti pažljiva, promišljena i postepena – komentariše za Danas 100 dana Vlade Srbije Aleksandar Lipkovski, predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta.

Sagovornik našeg lista naglašava da zbog svoje „duboke utemeljenosti u društvu obrazovanje je i veoma stabilan sistem te uprkos raznim nedaćama koje nas prate održava određeni minimum funkcija“.

– Stoga nije realno očekivati da je ministar Šarčević mogao da uradi više nego što je uradio. Pokrenuo je nekoliko radnih grupa i aktivnosti (racionalizacija i tehnološki viškovi, dualno obrazovanje, matura), realizovao produženje roka studiranja po starim propisima, izabrao Nacionalni savet za naučni i tehnološki razvoj… Moje najveće očekivanje da se u narednoj godini izbori za povećanje finansiranja obrazovanja i nauke za bar 0,5 odsto BDP još nije moglo biti ispunjeno, ali ćemo vrlo brzo, prilikom usvajanja budžeta, moći i to da proverimo – zaključuje predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari