Vlast u Kikindi skriva cenu nastupa Svetlane Ražnatović 1Foto: EPA/SAŠA STANKOVIĆ

Za četiri večeri muzičkog programa iz gradskog budžeta plaćeno je preko 110.000 evra, ali se po prvi put u poslednjoj deceniji, ne zna koliko pojedinačno koštaju nastupi grupa i pevača, i opravdano se sumnja da je honorar glavne zvezde ovogodišnjih „Dana ludaje“ – turbo-folk pevačice Svetlane Cece Ražnatović, glavni razlog što naprednjačka vlast ne želi da objavi ugovore.

Tradicionalna manifestacija „Dani ludaje“, poslednjih godina sve više je podređena muzičkom programu. Lokalna vlast, koju vodi Srpska napredna stranka, ne želi da obelodani pojedinačne cene nastupa grupa i pevača, pre svega za glavnu zvezdu Svetlanu Ražnatović.

Prethodnih godina javnost je imala uvid na sajtu Grada u sve iznose, ali ove godine je javnu nabavku preuzela obnovljena Turistička organizacija Kikinde, koja je po prvi put angažovanje muzičara i tehničke usluge (bina i prateća oprema) spojila u jednu nabavku.

Poziv je objavljen 29. jula, a već 3. avgusta su otvarane ponude i pobedila je jedina pristigla – od Agencije „Music company Top ton“ iz Sremskih Karlovaca, vlasnika Dragana Šijakovića, i sklopljen je ugovor vredan 13.260.000 dinara (sa PDV-om). Sutradan je objavljeno da će u četiri dana, od 9. do 12. septembra, nastupati pomenuta turbo-folk zvezda, te Zvonko Bogdan sa tamburašima, operska primadona Jadranka Jovanović sa pratećim horom i grupe Riblja čorba i Kerber, ali nije objavljeno koliko će sve to koštati građane Kikinde.

Tek kada je redakcija Kikindskih uputila Turističkoj organizaciji zahtev po Zakonu o dostupnosti informacijama, objavljeno je Obaveštenje o dodeli ugovora, u kojem se samo podatak o ukupnoj ceni usluga firme iz Sremskih Karlovaca, a potom je na sajtu okačen Pravilnik o bližem uređivanju javnih nabavki TO Kikinda.

Ni u pisanom odgovoru redakciji Kikindskih, direktorka Jasmina Milankov nije želela da otkrije sve podatke, niti da dostavi izveštaj o stručnoj oceni ponuda i zapisnik sa otvaranja ponuda, kao ni i zaključeni ugovor sa Šijakovićevom firmom.

Nenadić: Unapred poznat pobednik

Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije „Transparency Srbija“, ogranka globalne organizacije usmerene na borbu protiv korupcije, kaže za Danas da je slučaj nabavke za muzički program manifestacije „Dani ludaje“, jedan od dobrih pokazatelja štetnih posledica usvajanja novog Zakona o javnim nabavkama 2019. godine.

– Dok bi po prethodnom zakonu, za ovu uslugu koja je plaćena preko 11 miliona dinara morala da se organizuje javna nabavka, sada se ona našla „ispod praga“. Ipak, i za ove nabavke aktuelni Zakon nalaže da se poštuju načela javnih nabavki, to jest transparentnost i konkurencija, u meri u kojoj je to moguće i da naručilac sledi proceduru iz svog pravilnika o nabavkama, objašnjava Nenadić. On naglašava da je TO Kikinde samo delimično ispunila ove zakonske dužnosti. Za sada ostaje nepoznato da li je i cena organizacije festivala bila unapred dogovorena, a po Nenadiću to se ne može saznati iz dostupnih dokumenata, jer u njima nije objavljena procenjena vrednost nabavki, a na sajtu TO Kikinde nema objavljenog finansijskog plana za ovu godinu, niti na Portalu javnih nabavki ima plana javnih nabavki ove institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari