Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je, povodom Svestkog dana zdravlja, 7. aprila, koji je ove godine posvećen depresiji, pozivajući se na zvanične podatke, da u Srbiji gotovo pet odsto populacije, što je oko 420.000 stanovnika, ima neki vid depresije.

Oko 320 miliona ljudi širom sveta ima depresiju, a Svetska zdravstvena organizacija predviđa da će do 2020. godine depresija biti na drugom mestu bolesti koje su uzrok invaliditeta.

„Jednostavno, način života i kod nas i u svetu se promenio, živimo mnogo brže, sa mnogo više stresa, postajemo otuđeni i to je veliki problem“, rekao je Lončar gostujući u Dnevniku RTS.

On savetuje ljudima da treba više da se posvete svom zdravlju, da razmišljaju o njemu, da se ne otuđuju, da razgovaraju sa najbližima.

„Jednostvno, otuđili smo se, udaljili i iz tog razloga dolazi do problema, a ono što se predviđa nije dobro – do 2030. depresija će biti vodeći problem u svet“, ocenio je Lončar.

Prema njegovim rečima, vlada je donela Strategiju za razvoj zaštite mentalnog zdravlja, što ocenjuje da je bitno, obavezan skrining u domovima zdravlja za rano otkrivanje depresije, gde izabrani lekar to dijagnostikuje.

Prave se novi normativi da skoro u svakom domu zdravlja postoji psihijatar, rekao je Lončar i istakao da nije sramota otići kod psihijatra i na vreme krenuti sa rešavanjem problema.

Dodaje da će isto tako, elektronski recept omogućiti hroničnim bolesnicima da ne gube vreme, da imaju adekvatnu terapiju. Iako antidepresivi nisu na pozitivnoj listi lekova, ministar kaže da su svi neophodni lekovi tu, a da je želja da se koriste lekovi nove generacije, da se ide u korak sa svetom.

„Ovo je samo deo mera, otvaramo i kol centre 24 sata dostupne, u psihijatrijskim ustanovama, svi koji imaju problem, da se jave, da ga rešavaju. Vraćamo se na ono da je porodica osnov, moramo da se okrenemo jedni drugima, nemojte samo da se otuđujemo i onda se pravi veći problem. Prevencija, prevencija, samo prevencija – to je strategija“, rekao je Lončar.

Svetski dan zdravlja pod sloganom „Depresija – hajde da razgovaramo“, posvećen je mentalnom poremećaju koji karakteriše depresivno ponašanje, gubitak interesovanja za sve oko sebe, gubitak zadovoljstva, osećaj krivice i gubitak samopoštovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari